Betöltés
Baromfitechnológia Állathigiénia Kártevőirtás Hírek
Rólunk
HATAGRO Munkatársak Kapcsolat English version
 • 2017 Nov. 23
  10:34

  Bemutatjuk a Baromfi Coop Kft. ibrányi telephelyét, ahol 2016-ban 8 légtérrel rendelkezô zöldmezős szülôpárelőnevelő telep épült. 
  A telep mindennapjaiba Bárány László alapító-tulajdonostól és Vincze Csabától, a cégcsoport szülőpárágazat- vezetőjétől kaptunk egy kis betekintést.

  Milyen a telep kialakítása?
  A szülőpár-elônevelő telepen egymással szemben elhelyezett könnyűszerkezetes istállókat építettünk, amelyek egy központi, úgynevezett higiéniai folyosóról nyílnak. A baromfitelep hasznos nevelô alapterülete 9677 négyzetméter.

  A telepen hat jércenevelő istálló van, melyek 14,4×90 méteresek. Mellettük kettő kakasnevelő istálló található, ezek kisebbek, 14,4×60, illetve 14,4×72 méteresek. Naposjércébôl 73-74 ezret, kakasból pedig 10-11 ezret telepítünk. A nevelési időszak a keléstôl 20 hetes korig tart. A kakasokat mindig egy tartástérbe telepítjük, a jércéket pedig négybe. A madarakat négy- és nyolchetes korban válogatjuk, és csökkentjük a sűrűséget mindkét ivarnál.

  A telep az elérhetô legmodernebb automata rendszerekkel üzemel, amely a telepi munkákat nagyban megkönnyíti. Egy mûszakban egy gondozó és a telepvezetô dolgozik.

   

   

  A cégcsoport középtávú céljaiba hogyan illeszkedik az ibrányi telep?

  Az elônevelô telep kapacitása összhangban van cégünk két másik tojótelepével, melyeket a korábbi években modernizáltunk és bővítettünk. A korábbi állományokat azon a két telephelyen egy fázisban neveltük. Az ibrányi előnevelő e két telephelyet látja el növendék állománnyal a meghatározott rend szerint.

   

  Milyen forrásból építették és mennyibe került?

  A beruházás összesen 710 millió forintba került, amihez támogatást és hitelt sem vettünk igénybe.

   

  Hogyan folyik az előnevelés?

  A szülőpár csibéket tenyésztőcégtôl vásároljuk. A telepítés elôtt és a fertőtlenítés után az istálló 

  padozatára négyzetméterenként 1 kilogrammnyi portalanított, hőkezelt, saját üzemünkben előállított szalmapelletet terítünk.

  A telepítés elôtt minimum 24-48 órával elkezdjük az istállók felfűtését. Az itatók alá csibeetető papírt húzunk, amelyet megtöltünk vékonyan takarmánnyal, közvetlenül a csibék érkezése elôtt. Fogadásnál a csibéket a dobozokból közvetlenül az itató alá, a csibepapírra helyezzük, ahol azonnal megtalálják a takarmányt és a vizet. A naposcsibék telepítése után töltjük fel a csibeetető tálcákat takarmánnyal. Az állomány kéthetes koráig ebből eszik, majd utána kezdjük meg az átállást a függesztett láncos etetőre, melyek leengedése, illetve emelése automatikus. Az első héten a takarmányfogyasztás korlátlan, a második héttől állunk át adagolt etetésre. A takarmányt saját takarmánykeverőinkben állítjuk elô.

  Minden nevelőólban öt darab önálló, függesztett láncos etetôkör található. Az etetőkörönként elhelyezett kettô garat és a másodpercenkénti 36 méteres láncsebesség teszi lehetővé, hogy a takarmány 2,5 perc alatt körbeérjen az etetôben. Ez nagyban elősegíti az állomány egyöntetűségének kialakítását és fenntartását. Az etetőket kakaskirekesztővel szereltük fel, amely megakadályozza a toll és alom behordását a garatokba, sarokfordítókba, egyúttal akadályozza a berendezésre való felülést is.

   

   

  Telepítésekkor nem minden istállót telepítünk be. Ennek oka az, hogy – ahogy azt már említettem – a nevelés során többször válogatjuk, súly szerint osztályozzuk az állományt. A súlyban a kívánatostól jelentôsen eltérő madarakat külön istállóba telepítjük át négy-, illetve nyolchetes korukban. Ennek megfelelően a végleges telepítési sűrűséget a nyolcadik hét után érjük el. 

  A szállító gépkocsikról a takarmány zárt, légnyomásos rendszer segítségével jut az ólak mellé telepítet zárt silókba. Innen spirálos behordó berendezés szállítja a takarmányt az ólakban levô garatokba egy adagolómérlegen keresztül. A takarmány e rendszer segítségével gyorsan, mérlegen keresztül, zárt rendszerben halad. Az adagolómérleggel a takarmányfogyasztás állandóan figyelemmel kísérhetô. Az etetőgaratokba automatán záródó és nyíló szelepekkel, kilogrammnyi pontossággal adagolhatjuk a takarmányt. E berendezéseket és az istálló szellőzését is a klíma és termelési számítógép vezérli.

  Az itatáshoz szükséges vizet a telephelyen mélyfúrású kútból nyerjük, mely nagy teljesítményű ivóvízkezelő rendszeren keresztül jut a nemesacél itatószelepekkel ellátott soritatókba. A víz minőségét rendszeresen ellenôrizzük (ivóvízminőség), és valamennyi itatósort számítógép-vezérelt, önműködô öblítőrendszerrel rendszeresen, emberi beavatkozás nélkül, elôre beállított időközökben és adott ideig átöblítjük az esetleges szennyezôdések lerakódásának elkerülése érdekében. A szopókás itató megfelelő alkalmazásához a világítás mértékének elegendőnek kell lennie ahhoz, hogy a szopóka végén a víz csillogjon, mivel a madarakat a vízcsepp csillogása vonzza az itatóhoz. Minden tartástérben egy 60 centiméter széles, 40 centiméter magas, nemesacél lábakon álló, műanyag rácspadozat fut egy sor itató alatt, amit a termelési istállókban lévô rácspadozathoz történő szoktatás végett alkalmazunk a kilencedik élethéttől kezdve. A rácspadlók alkalmazásának további okai a madarak lábának „edzése” a késôbbi lábproblémák megelőzése érdekében, illetve az alomtojások számának csökkentése a termelési periódusban. Alkalmazásukkal az alomtojások mennyiségét 0,2–1 százalék közötti szinten tartjuk az egész termelési ciklusban.

   

   

  Véleményem szerint a szellőztetés az eredményes baromfitartás egyik legkritikusabb eleme. Állandóan megfelelő mennyiségű és minőségű levegőt juttatunk a madaraknak, oldal- és alagútszellőzéssel. A szellôztetőrendszert magyar nyelvû, érintőkijelzős, automatikus vezérlés működteti. A légterenként elhelyezett számítógép folyamatosan méri a hőmérsékletet, a vákuumot és a páratartalmat, s az automatika a ventilátorok indításával, a légbeejtők nyitásával, zárásával, a fűtőberendezések irányításával szabályozza az istállókon átáramoltatott levegő mennyiségét.

  A légbeejtőkre és a ventilátorokra szerelt fénycsapda kizárja a fényt a nevelés teljes időszakában. A szigetelt oldal- és alagútlégbeejtők nem igényelnek további szigetelést, télen nincs páralecsapódás, nyáron jól terelik a levegőt. A telep irányítása és elérése távolról, telepen kívülrôl interneten keresztül is megoldott. A számítógépek vezérlô mutatóit könnyedén lehet Győrből, vagy akár Németországból is átállítani.

   

  Miért esett a választás a Big Dutchman technológiára?

  A telepet kívülrôl nézve egyedül a silókon lévő narancssárga felirat árulkodik arról, hogy nem a megszokott logó szerepel rajta. A „Big”-ről partnereinktől eddig is sok jót hallottunk, de ez idáig még nem kerültünk velük üzleti kapcsolatba. A Hat-Agro higiéniai csoportjával előtte is szoros volt az együttműködés, ezért már jól ismertük a céget. A technológia beszállítójának kiválasztásakor nemcsak az ár, hanem a nemzetközi tapasztalat, a berendezések minôsége, a garanciák és a stabil szervizháttér is szerepet játszott. A megszokott, bevált technológia helyett egy új mindig előítélettel és félelemmel tölti el az embert. – Előítélet nem, tartózkodó kíváncsiság az volt, így utólag ok nélkül! Egy vadonatúj telep beindítása mindig kockázatokat rejt magában. Elsősorban azért, mert a tesztüzem a legtöbb berendezés esetében élesben történik és az összeszerelés minősége nem minden esetben éri el a kívánatos szintet, de az új beszállítóval az indulás zökkenômentes volt.

   

   

  Miért más ez a telep, mint a többi saját?

  Elköteleztük magunkat a magas higiéniai feltételek megteremtése és a hatékonyság mellett. Néhány éve már ebben a szellemben építjük és modernizáljuk a telepeinket, ebbôl a szempontból ez a telep is kifogástalan. A hatékonyság növelésében azonban a többi előnevelő telephez képest nagyot léptünk előre. A függesztett láncos etetők használatával, amelyek feltöltése és használata is teljesen önmûködő, s emberi beavatkozást nem igényel a kívánt mutatók számítógépbe való bevitele után. Így az egymást követő csoportok közötti szünet idejét is minimalizálni tudjuk. Az állomány elszállítása után a trágyázás azonnal megkezdhetô. Számunkra újdonság volt, hogy a légbeejtôk mozgatására

  például sodrony helyett vonórudat építettek be, hogy a sodrony nyúlásából származó hibát kiküszöböljük, valamint az ablakokon is légterelôket helyeztek el a belépô levegô irányítására. A pontos mûködés a téli párás idôszakban is száraz (poros) almot teremt.

   

   

  Ha már szóba került az alom, mivel lehet elérni a megfelelô állapotot?

  A száraz alom a kezdeti idôszakban nyilván a kiváló minőségű szalmapelletnek is köszönhető. Késôbb az alom karbantartásában a szellôzés szerepe a meghatározó. Nálunk a ventilátorteljesítményhez rendelt légbeejtônyitás rendkívül jól mûködik, a számítógép minden évszakban pontosan teszi a dolgát. Annyira jól, hogy néha a levegôben lévô por mennyiségét az alom locsolásával vagyunk kénytelenek csökkenteni. Ez fôleg az oltások alkalmával fordul elő, amikor sok ember dolgozik az ólakban.

   

  Milyenek lettek az első eredmények és mik a kezdeti tapasztalatok?

  A kieső minimális, hétnapos kortól kb. 2-2,5 százalék az áttelepítésig. Az egyöntetűség a többszöri válogatásnak és a gyors és egyenletes takarmánykiosztásnak köszönhetően a nevelési periódus végén 84-86 százalékos. Az üzemeltetés tapasztalatai rendkívül kedvezôek, a fontosabb beépített technológiai elemek eddig nem hibásodtak meg. A legnagyobb hibaként néhány kiégett fénycső említhető.

   

  Mit is fűzhetnék még mindehhez hozzá?

  A baromfiszektor többi résztvevôinek Henry Ford szavaival élve azt mondhatjuk, hogy: „Az új autó a jó autó”. A sikeres és eredményes keltetôtojás-termelés a szülôpár-előnevelő telepen kezdôdik. Itt alapozzuk meg az állományok egyöntetûségét és állítjuk tenyésztésbe a jól immunizált, egészséges növendékeket. A központi szociális blokkal és higiéniai folyosóval jelentôsen csökkentjük a nevelôterekbe jutó külsô, nem kívánt kórokozók behurcolását. A bent álló állományok nagy értéket képviselnek nemcsak forintban számolva, hanem biológiai értelemben is. Érdemes erre odafigyelni és érdemes áldozni is rá.

   

  ©Popolics János, kereskedelmi igazgató - HAT-AGRO Csoport

Győr

HAT-AGRO Csoport
9027 Győr, Tibormajori út 1.
Tel:
+36 96 525 023
E-mail:
info@hatagro.hu

Budapest

HAT-AGRO Csoport
1036 Budapest, Lajos u. 80. fsz. 27.
Tel:
+36 1 426 7947
E-mail:
info@hatagro.hu