Betöltés
Baromfitechnológia Állathigiénia Kártevőirtás Hírek
Rólunk
HATAGRO Munkatársak Kapcsolat English version
 • 2017 Nov. 14
  13:10

  Tény, hogy Európa-szerte a madártetûatka (Dermanyssus gallinae) hosszú ideje károsítja az árutojástermelô, vagy tenyésztojás-elôállító állományokat. A kórokozó olyan mértékben elszaporodott, hogy a termelés visszaesése mellett már a dolgozókat is irritálja, zavarja. 
  Egyre több az érintett ország, köztük Magyarország is. Mára már kiderült, hogy magyar termelôk is vásárolhattak, vagy valamilyen úton-módon kaphattak a szerbôl. 

  HOGYAN JUTOTTUNK IDÁIG?

   

  Mind a termelôk, mind a szolgáltatók, mind pedig a gyártó cégek keresik a hatékony, lehetôleg végleges megoldást. Mivel a kórokozó rendkívül alkalmazkodóképes, ráadásul rejtett életmódot él, szervizperiódusban szinte elérhetetlen, ezért a kitalált technológiák ideig- óráig mûködnek. Ezt unhatta meg egy belga szolgáltató cég és úgy döntött, hogy az állatgyógyászatban használatos, emberi fogyasztásra nem szánt háziállatok, hobbiállatok, díszállatok vérszívó parazitáinak irtásánál használt fipronilt vetik be. A hatóanyagot Romániából szerezték be, majd alkimistákat megszégyenítô magabiztossággal receptúrát állítottak össze, amivel elôször Hollandiában végeztek szolgáltatást.
   

  Az atkairtás sikeresnek bizonyult. „Zughíradóban” hallani lehetett, hogy lett volna magyar vállalkozás is, aki a „sikeres irtószer” importját és hazai forgalmazását végezte volna. Nem mellékes tényezô azonban, hogy a fipronil nem bomlik le... és kitört a botrány... A tudósításokból értesülhettünk arról, hogy a holland, belga, német hatóságok milyen intézkedéseket hoztak a probléma enyhítésére. Továbbá, néhány meghatározó üzletlánc visszahívta a szennyezett, vagy feltehetôen szennyezett tojásokat. Arról is hallhattunk, hogy több embert ôrizetbe vettek.

  A fipronil a gazdasági haszonállatok húsába és tojásába bekerülve mérgezhet, ráadásul nagy kihívás azokból az épületekbôl kitakarítani a szer maradványait, amelyekben ezzel a hatóanyaggal kezeltek. E probléma megoldására a belga kormány felkérte a CID LINES cég szakembereit a fipronillal kezelt épületek mentesítésére, a megfelelô metódus kidolgozására. Itthon is elérhetô az a termék, az 
  a technológia, amivel ki lehet takarítani az épületekbôl a mérgezô vegyszert.

  A nyilvánvaló bûncselekmény napvilágra kerülése után felvetôdik az ilyenkor teljesen szokványos általános kérdés: ki a felelôs a kialakult helyzetben?

   

  MINDEN ÉRTINTETT FELELŐS LEHET

   

  Felelôsek azok a szolgáltatók, akik tisztában vannak vele, hogy csak a célnak megfelelô, arra a kórokozóra, állatfajra engedélyezett irtószert szabad használniuk. Hiszen ez a tanult szakmájuk, ebbôl vizsgáztak, és arra kaptak jogosítványt, hogy mindig a jogszabályoknak megfelelôen járjanak el a kártevôirtási tevékenységük során.


  Felelôsek a kártevôirtó szereket gyártók, forgalmazók is. A felelôsségük abban rejlik, hogy a felmerülô problémákra olyan megoldásokat találjanak, ajánljanak, melyek nem veszélyeztetik sem a gazdasági haszonállatok, sem a velük foglalkozó dolgozók, sem a fogyasztók egészségét, életét. Felelôsek a hatóságok is, mert ha lanyhul a figyelem, a szigor, abban a pillanatban megjelennek az ügyeskedôk, a szabályokat felrúgók, magyarán a csalók.


  Nem kevésbé felelôsek a termelôk, a megrendelôk is, hiszen nekik kell az élelmiszert, a tojást, a húst értékesíteni. Ennek értelmében mindig tisztában kell lenniük az állományukat ért kezelésekkel. Folyamatosan ellenôrizniük kell, hogy a szolgáltatók milyen szereket használnak a kezelés során. Sajnos nemegyszer hallani termelôktôl, hogy II-es forgalmi kategóriájú terméket venne „okosba”. Vagy amit ajánl egy forgalmazó cég, az úgy nem jó, mert az ô ismerôse még kever hozzá ezt-azt és úgy a „tuti”. Vannak, akik esküsznek a növényvédô szerekre. Ez mind tilos!!!

   

  MI LEHET A MEGOLDÁS MADÁRTETŰATKA ELLEN?

   

  Az elsô és legfontosabb lépés, a megfelelô higiéniás gyakorlat kialakítása, betartása és betartatása. Integrálni kell a higiéniai programba a kártevôk elleni védekezést is. Mindenképpen olyan szert kell választani, amit a kórokozó irtására fejlesztettek ki. Kötelezô betartani, hogy állattartó telepeken kártevôk irtására, csak és kizárólag BIOCID termékek alkalmazhatók.
   

  Magyarországon már kereskedelmi forgalomban van olyan termék, ami nem tartalmaz irtószerhatóanyagot, fizikai úton pusztítja el az atkát. A lehetô legjobb megoldás, mivel szabad forgalmú, nincs szermaradvány, nem szennyezi a környezetet és nem alakul ki rezisztencia ellene.

  Azoknál a termékeknél viszont, melyek hatóanyagot tartalmaznak, mindenképpen figyelembe kell venni a kijuttatásnál az elôírásokat. Minden egyes esetben be kell tartani a gyártó, vagy a forgalmazó által javasolt és a hatóság által jóváhagyott forgalomba hozatali engedélyben megállapított, a termék címkéjén szereplô kijuttatási technológiát.

   

  ©Fábián Imre, HAT-AGRO Csoport kereskedelmi igazgató

Győr

HAT-AGRO Csoport
9027 Győr, Tibormajori út 1.
Tel:
+36 96 525 023
E-mail:
info@hatagro.hu

Budapest

HAT-AGRO Csoport
1036 Budapest, Lajos u. 80. fsz. 27.
Tel:
+36 1 426 7947
E-mail:
info@hatagro.hu