Betöltés
Baromfitechnológia Állathigiénia Kártevőirtás Hírek
Rólunk
HATAGRO Munkatársak Kapcsolat English version
 • 2017 Jún. 16
  12:33

  Az afrikai sertéspestis és a madárinfluenza volt a témája többek között a Budapest Bank által szervezett agrárszakmai beszélgetésnek, amelyre május 30-án került sor a Tedej Zrt. hajdúnánási telephelyén. A baromfi- és sertéságazat állategészségügyi kihívásait taglaló rendezvényen a Tiszántúl legjelentősebb állattartói mellett a takarmányozás és a higiénia területén tevékenykedő szakemberek, vállalatok is képviseltették magukat.

  Dr. Nemes Imre, a NÉBIH elnökhelyettese a sertéspestis európai megjelenése kapcsán elmondta: „Kárpátalja vélhetően terhelt vaddisznóállománya nehezen kontrollálható veszélyforrást jelent, azonban az okszerű tartástechnológiai előírások betartásával elkerülhető, hogy a fertőzés felüsse a fejét a házisertés állományban. Ehhez az érintettek teljes körű együttműködése szükséges a vadászoktól az állatorvosokon és a gazdálkodókon át egészen az élőállat kereskedőkig. A teljes hazai sertéságazat és az erre épülő húsipar középtávú perspektíváit kockáztatja, aki nem tartja be az izolációs előírásokat, ez pedig óriási felelősség.

   

  ” Dr. Bognár Lajos országos főállatorvos a rendezvényen a baromfiszektort érintő kockázatokról, ezek között kiemelten a madárinfluenzáról adott tájékoztatást. A szakember elmondta: „A költöző vadmadarak vonulási útjaira való tekintettel meg kell tanulnunk együtt élni a madárinfluenza jelenlétével. A vírus genetikai variabilitását figyelembe véve vakcinázásra nincs lehetőség, az izolált tartás és a magas higiéniai színvonal az egyetlen lehetőség a védekezésre.”

   

  A rendezvényt követő intenzív vita során a hozzászólók felhívták a figyelmet a nehezen kontrollálható – elsősorban távol-keleti – importtermékek piaci és állategészségügyi veszélyeire, a mentesítési programok korlátaira, és az ezekhez kapcsolódó kifizetések csúszásából adódó nehézségekre is. A konzultáció során világossá vált, hogy a járványvédelmi fejlesztések nem választhatók el az állattartó telepek korszerűsítésére kiírt pályázatokhoz kapcsolódó beruházásoktól, a pályázatok elbírálásának több hónapos csúszása ezáltal jelentősen akadályozza a szükséges állategészségügyi körülmények megteremtését.

   

  Császi Róbert, a Budapest Bank vállalati értékesítési vezetője hozzászólásában kifejtette: „A Budapest Bank a mezőgazdaság egyik legnagyobb hazai finanszírozójaként kiemelt figyelmet fordít az egyes ágazatok működését befolyásoló tényezőkre, így az állategészségügy kihívásaira is. Ismerjük az izolációs és a higiéniai feltételek telepi szintű vetületeit, ebből adódóan készséggel biztosítjuk a szükséges forrásokat a kielégítő körülmények megteremtésére irányuló fejlesztésekre”.

   

  Forrás: Agronapló

Győr

HAT-AGRO Csoport
9027 Győr, Tibormajori út 1.
Tel:
+36 96 525 023
E-mail:
info@hatagro.hu

Budapest

HAT-AGRO Csoport
1036 Budapest, Lajos u. 80. fsz. 27.
Tel:
+36 1 426 7947
E-mail:
info@hatagro.hu