Betöltés
Baromfitechnológia Állathigiénia Kártevőirtás Hírek
Rólunk
HATAGRO Munkatársak Kapcsolat English version
 • 2022 Jan. 11
  14:11

  Gyors, intelligens és rendkívül óvatos – a patkány elleni védekezés bizony nem könnyű feladat, főként, ha sertés- vagy baromfitelepekre fészkelik be magukat ezek a kiváló alkalmazkodó képességgel rendelkező állatok.

   Bevált módszerek 

   

  Mivel nemcsak gazdasági kártételük jelentős, hanem állat- és humánegészségügyi szempontból is állandó veszélyforrást jelentenek, elengedhetetlen a valódi hatékonysággal bíró rágcsálóirtó termékek használata, valamint a megfelelő kártevőmentesítési program kidolgozása.

   

  Alább olyan bevált módszereket mutatunk, melyekkel minden állattartó telepen garantált a patkány elleni védelem!

   

   A patkány elleni védekezés alapköve 

   

  Ahhoz, hogy sikeres lehessen a patkány elleni védekezés, kulcsfontosságú, hogy megismerjük ezen állatok életmódját, viselkedését. Nézzük tehát a legfontosabb tudnivalókat röviden.

   

  A patkányok életmódja

   

  A patkány elleni védekezés során érdemes felkészülni rá, hogy rendkívül intelligens és óvatos állattal lesz dolgunk. Ugyan a patkány szinte mindent elfogyaszt a gabonától, gyümölcstől kezdve az élelmiszer-hulladékon át egészen a kisemlősig, a szokatlan objektumokkal szemben gyanakvó. Bármennyire is finom illatot áraszt a patkánycsalétek, a csapdákat sokszor az idegen „emberszag” árulja el.

  További rossz hír, hogy ha egy patkány a patkányirtó szer elfogyasztása után közvetlenül, a társai szeme láttára pusztul el, a többiek már nem fogyasztanak a méregből. Ellenséges behatolás esetén a menekülést sem bízzák a véletlenre: számos rejtekhelyet és menekülő útvonalat biztosítanak maguknak.

  A patkányok gyenge pontja azonban, hogy ragaszkodnak a jól bevált fészkükhöz, valamint a szagmintákkal gondosan ellátott útvonalaikhoz. Ezt a patkány elleni védekezés során érdemes kihasználni!

   

  A patkányok búvóhelye

   

  A házi patkányt általában szemétkupacokban, farakásokban, istállókban, kamrákban, falba fúrt üregekben csíphetjük el.

   

  Ezzel szemben a vándorpatkány a föld alatti búvóhelyeket (pincéket, trágyaaknákat, szennyvízcsatornákat) részesíti előnyben. Ennek megfelelően szőre csapzottabb, piszkosabb a házi patkányénál, valamint mérete is nagyobb.

   

   A háborúra békeidőben kell felkészülni 

   

  Hogy a patkány elleni védekezés minél kisebb terhet jelentsen, érdemes már a megelőzésre nagy gondot fordítani. Mit is jelent ez pontosan?

   

  Először is figyeljünk rá, hogy a gazdasági udvar rendezett legyen. Az állattartó épületeket válasszuk le kerítéssel vagy élősövénnyel a többi épülettől, az ólak és a trágyatelep köré ültessünk fasorokat. A csatornákat zárjuk megfelelő ráccsal, valamint az ajtók alsó részét borítsuk bádoglemezzel 15 cm magasságig. Gondoskodjunk továbbá a hulladékok, valamint a fészkelésre alkalmas törmelékek, széna- vagy szalmakazlak elszállításáról.

   

  Az állattartó épületek kialakításánál figyeljünk továbbá arra, hogy azok jó hő- és nedvesség gazdálkodással rendelkezzenek, jól takaríthatók, fertőtleníthetők legyenek, valamint ellenállók legyenek a rágcsálókkal szemben! Ennek érdekében az állattartó épületek, takarmánytárolók, melléképületek padozatának készítésekor a föld feltöltésére mintegy 100 mm vastag, üvegcserepekkel kevert kavicsréteget teríthetünk. Ha erre húzzuk rá a padozatot, máris csökkentettük a patkányinvázió kialakulásának esélyét.

   

  A patkány elleni védekezés további lényeges eleme a folyamatos “felderítés”. Ennek értelmében szánjunk időt és energiát egész évben a búvóhelyek (csatornák, farakások, etetők aljának stb.) ellenőrzésére! Nagyobb baromfi- és sertéstelepeken érdemes megcélozni az épületek kiürítése utáni karbantartás, takarítás, fertőtlenítés időszakát az alapos felderítés érdekében.

   

   Patkány elleni védekezés lépésről lépésre 

   

  Ha a patkány elleni védekezés témája kerül szóba, bizonyára mindenkinek van egy jó tippje: van, aki kutyákra bízná a feladatot, van, aki szerint a patkány elleni védekezés házilag is hatásos lehet.

   

  Rutinos istállótulajdonosként valószínűleg már Ön is tudja, hogy:

   

  ► az ecet patkány ellen mit sem ér;

  ► gáz csak légmentes szigeteléssel rendelkező épületben használható, ahol sem az emberek, sem az állatok nincsenek veszélyeztetve;

  ► a patkánycsapda nagy patkányszaporulat esetén felesleges fáradozás;

  ► kutyák vagy vadászgörények bevetése legfeljebb gyérítésre jó.

   

  De akkor milyen a szakszerű patkányirtás? Mi az, ami valóban működik?

   

  Íme a pontos lépések.

   

  1. Állítsuk fel a mentesítési tervet

   

  Mielőtt bármilyen irtásba is kezdenénk, ki kell dolgoznunk az optimális kártevő mentesítési programot. Ehhez figyelembe kell vennünk a helyi adottságokat: milyen az udvarszerkezet? Sűrűn lakott területről van szó? Megfelelő a csatornázottság, a szennyvíz- és trágyakezelés, a takarmánytárolás, valamint a szemét- és hulladékkezelés?

   

  Fel kell mérnünk továbbá a fertőzöttség mértékét! Ehhez térképezzük fel a lyukakat, járatokat, majd tömjük be azokat lazán papírral a kora esti órákban. Ezután szórjunk a lyukak köré lisztet. Másnap reggel ellenőrizhetjük is, mely járatokat használják a kártevők. A lábnyomok mennyiségéből és irányából az invázió mértékére, valamint a vonulás irányára is következtethetünk. A pontosabb kép érdekében próbaetetést is végezhetünk.

   

  Hogy a patkány elleni védekezés sikeres legyen, már ezt az első lépést is bízzuk olyan szakcégre, amely jelentős tapasztalattal rendelkezik a kártevőmentesítési programok kidolgozása terén.

   

  2. Aktivizáljuk a környéken lakókat

   

  Elképzelhető, hogy az udvarunkban még nem, de a környéken már felfedeztük a fertőzöttség nyomait. Ebben az esetben mindenképpen értesítsük a lakókat!

   

  Amennyiben saját telepünkön találunk fertőzöttségre utaló nyomokat és csak ott vezetjük be a megfelelő intézkedéseket, a patkány elleni védekezés nagy valószínűséggel sikertelen lesz. Miért?

   

  A patkányok territóriumának átmérője 300-400 méter, sőt akár 1.000 méter is lehet, így különösen nagy és veszélyes gócok alakulhatnak ki. Következésképp ebben az esetben is fel kell hívnunk a környéken lakók figyelmét a közös védekezésre!

   

  3. Használjunk második generációs patkánymérget

   

  A patkány elleni védekezés következő lépéseként ki kell választanunk a megfelelő irtószert. A kérdés egyértelmű: melyik a legjobb patkányméreg?

   

  Olyan csalétket kell keresnünk, mely bizonyítottan hatékony, kellően ízletes, biztonságosan használható emberek és állatok közelében, ellenáll a környezeti hatásoknak (hideg, meleg, nedvesség), valamint környezetbarát. Mindemellett a megfizethetőség sem elhanyagolható szempont.

   

  A HATAGRO Csoport által forgalmazott rágcsálóirtó termékek az összes szempontnak megfelelnek. Második generációs véralvadásgátló hatóanyagot tartalmaznak, mely már egyszeri fogyasztás után is biztos elhullást okoz. A patkányok akár egy nap alatt felveszik a "halálos dózist", majd csak néhány nappal később pusztulnak el, így nem riasztják el társaikat a méregtől.

   

  4. Figyeljünk a csalétkek helyes kihelyezésére

   

  A patkány elleni védekezés extra erős patkányméreg használatával is csak akkor lehet sikeres, ha a csalétkek kihelyezése szakszerűen történik.

   

  Mindenképpen használjunk zárt etetőállomásokat: ezekben a patkányok bátrabban falatoznak, valamint mi is biztonságosan helyezhetjük ki a patkánymérget. Minden egyes terméket felfűzve rögzítsünk a ládán belül!

   

  Hány állomást érdemes kialakítani?

   

  Bízzuk ezt a döntést is szakemberre, aki többek között a választott termék és a patkánypopuláció, valamint a terület nagysága alapján mérlegel.

   

  5. Monitorozzuk a fogyasztást

   

  A kihelyezés után 3-5 nappal ellenőrizzük az etetőhelyeket! Ha a csalétek elfogyott, pótoljuk azt az eredeti mennyiség duplájával. Ha érintetlen maradt, váltsunk más termékre (pl. a szemes formulát cseréljük le pépre). Ezután hetente legalább egyszer ellenőrizzük a fogyasztást.

   

  Szakszerű patkány elleni védekezés esetén a patkánymentesítés általában 2-4 hét alatt végrehajtható.                           

   

   A patkány elleni védekezés csak szakértői kezekben lesz sikeres 

   

  A tapasztalt istállótulajdonosok már tudják, hogy a patkány elleni védekezés csak megfelelő tudás és rutin birtokában vezet átütő eredményhez – az istálló-specifikus kártevőirtási protokoll kialakítása és betartása elengedhetetlen a prevenció támogatásához.

   

  Éppen ezért kulcsfontosságú, hogy olyan céget válasszunk, melynek jelentős tapasztalata van ezen a szakterületen. A HATAGRO Csoport több évtizede kínál komplex megoldásokat azoknak, akik a patkány elleni védekezés során tartós mentességre törekednek. Az innovatív biobiztonsági megoldások egyik vezető hazai szolgáltatójaként csak a leghatékonyabb kártevőirtó szereket forgalmazzuk és szakszerű segítséget nyújtunk a kártevő mentesítési programok kidolgozásában is!

Győr

HAT-AGRO Csoport
9027 Győr, Tibormajori út 1.
Tel:
+36 96 525 023
E-mail:
info@hatagro.hu

Budapest

HAT-AGRO Csoport
1036 Budapest, Lajos u. 80. fsz. 27.
Tel:
+36 1 426 7947
E-mail:
info@hatagro.hu