Betöltés
Baromfitechnológia Állathigiénia Kártevőirtás Hírek
Rólunk
HATAGRO Munkatársak Kapcsolat English version
 • 2021 Jan. 22
  10:59

  Az alternatív tartás egyik kulcskérdése a megfelelő világítástechnológia kiválasztása. A világítási rendszer megválasztásánál figyelembe kell venni, hogy a madarak látása jóval érzékenyebb, mint az embereké. 

  • Egyrészt magasabb képfrekvenciákat képesek érzékelni, így az 50 Hz-en működő fényforrások vibrálását tökéletesen érzékelik.
  • Másrészt az emberi szemnek már szinte teljes sötétben a madarak még jól látnak, ezért olyan fényforrást kell használnunk, amely ténylegesebb 100-0%-ig dimmelhető. A madarak szemében 4 féle receptor van a színek érzékelésére míg egy 5. típus a mozgásokat érzékeli, ezért színérzékelésük szélesebb spektrumú, mint az embereké és a vörös fény kivételével a természetes fény teljes spektrumát átfogja.


  Célszerű ezért olyan fényforrást választanunk, amely a természetes fény spektrumához leginkább hasonló. A természetes fényhez a LED-ek fényspektruma áll legközelebb, így fényspektrum tekintetében a baromfi ólakban ezt a típust a legcélszerűbb alkalmazni.

   

   LED-es lehetőségek 

   

  A LED lámpákra jellemző, hogy egy lámpatestben több apró fényforrás is van (LED diódák). Ha a hideg és meleg fehér fényű diódákat egyszerre alkalmazzuk akkor megoldható, hogy a lámpa színmelegségét szabályozni lehessen.

   

   


  Az ilyen lámpákkal akár a természetes fény színmelegségének napi változását - dél körül kék, naplementekor vörös felé tolódott spektrum - is szimulálhatjuk az istállónkban.

   


  Nappali fény és alkonyat utánzás LED lámpákkal

   

  Tapasztalatok alapján a tojó épületben a vörös spektrum irányába enyhén eltolódott 2700-3500 K fényt, némi vörös spektrumot kell biztosítani, amely a madarakra enyhén nyugtató hatással van. Nevelők esetében a meleg fény kedvező hatása nem bizonyított.

  A LED fényforrás előnye a széles színspektrum mellett, hogy Lumen/Watt érték tekintetében a jelenlegi leggazdaságosabb technológia. 

   

  A teljes cikk a Baromfiágazat 2020/4. számában olvasható.
  Forrás: Baromfiágazat 20. évfolyam, 2020/4. 

Győr

HAT-AGRO Csoport
9027 Győr, Tibormajori út 1.
Tel:
+36 96 525 023
E-mail:
info@hatagro.hu

Budapest

HAT-AGRO Csoport
1036 Budapest, Lajos u. 80. fsz. 27.
Tel:
+36 1 426 7947
E-mail:
info@hatagro.hu