Betöltés
Baromfitechnológia Állathigiénia Kártevőirtás Hírek
Rólunk
HATAGRO Munkatársak Kapcsolat English version
 • 2021 Jan. 13
  08:10

  A baromfiipari vállakozások nehezen tudják kiválasztani, számukra konkrétan melyik forgalmazó készítménye a legalkalmasabb, leghatékonyabb, az adott haszonállatfaj adott tartástechnológiájában, adott telepi viszonyok mellett.

  A NÉBIH minden állattartótól elvárja a fokozott higiéniát, aminek velejárója a korábbihoz képest lényegesen nagyobb arányú fertőtlenítőszerhasználat. Ahol akár évekig is száraz maradt a kerékfertőtlenítő árok, ahol fittyet hánytak a személyi higiéniára, ott az elmúlt hónapokban jelentősen megnőtt a beszerzett és felhasznált fertőtlenítőszerek volumene. De még azoknál is, akik a korábbiakban is betartották a járványvédelmi előírásokat.

   

  A fertőtlenítőszer választás dilemmája

   

  Sokszor, sokan kihangsúlyozták: a megelőzésben az óvintézkedések maradéktalan betartása kiemelt fontosságú. A megfelelő, hatékony, a tartástechnológiával leginkább harmonizáló, azaz az adott állatfajhoz és a telepi adottságokhoz igazodó fertőtlenítőszer megválasztása és szakszerű használata az egyik sarokköve a védekezésnek. Nincsenek könnyű helyzetben az állattartók, mert minden forgalmazó a saját termékeire esküszik.

   

  Mi alapján lehet meghozni a döntést?

   

  Mindenképpen olyan fertőtlenítőszer használatát javasoljuk, ami független laborítóriumokban elvégzett, igazolt hatékonysági teszttel rendelkezik - mondta el a témában Pásztor Attila, a HAT-AGRO Kft. ügyvezető igazgatója. A hatóságok a járványvédelem során olyan fertőtlenítőszerek használatát javasolják, amelyek magas szervesanyag-terhelés mellett is hatékonyak és amelyek rendelkeznek az EN 14675 szabvány szerinti virucidhatékonyságot igazoló teszttel.

  Természetesen a hatékonyságot igazoló vizsgálati eredményeken túl egyéb tényezőket is célszerű figyelembe venni a megfelelő fertőtlenítőszer kiválasztásakor. Ne feledjük, kizárólag hatósági engedéllyel rendelkező szer használható.

  Legyen széles hatásspektrumú: baktericid, fungicid, virucid. A felhasználóra nézve biztonságosnak kell lennie, ezért legyenek elérhetőek a maximális kitettségi indexre vonatkozó értékek. Formaldehid-hatóanyagú vegyszert - annak karcinogén hatása miatt -  semmiképpen sem javasolnánk. És természetesen a gyártó/forgalmazó által ajánlott munkavédelmi előírások maradéktalan betartására, valamint az egyéni védőeszközök előírás szerinti használatára is ügyelni kell.

   

  A környezetvédelmi és biobiztonsági szempontok

   

  Manapság kiemelet fontosságú a környezetvédelem, ezért a fertőtlenítőszer munkaoldatának környezetben történő lebomlásával kapcsolatos tesztek megléte szintén fontos. A fertőtlenítőszer munkaoldata nem károsíthatja azokat, a felületeket, technológiai elemeket, berendezéseket, gépjárműveket, amelyeken alkalmazásra kerül. Továbbá rendelkezésre kell állnia az ezt igazoló korrozivitási teszteknek is.

  A gazdaságos felhasználás érdekében célszerű rendkívül koncentrált, már alacsony töménységű - 0,25 -1 % -munkaoldatban is hatékony fertőtlenítőszert használni. Az állattartó telep eszközellátottságának függvéynében előny, ha a fertőtlenítőszert többféleképpen is ki lehet juttatni: például permetezve, habosítva, ködösítve. S végül a téli időszakban történő használhatóság érdekében nem árt a fertőtlenítőszer munkaoldatát fagymentessé tenni.

   

  + Komplett járványvédelmi program az egyedi telepi adottságokra

   

  A HAT-AGRO Higiénia Kft. által forgalmazott fertőtlenítőszerek a fenti kívánalmaknak maradéktalanul megfelel. Nem árt azonban megemlíteni, hogy a madárinfluenza elleni védekezésben a fő kihívást az állattartó telepek esetén mindig az adott telep általános higiéniai szintje, helyi adottságai jelentik - elhelyezkedés, épületek állapota, eszköz- és munkaerő-állomány.

  A kulcs a komplett, az adott telep helyi adottságainak megfelelő járványvédelmi program készítése, annak betartása, és betartatása. Többnyire a teljesen zártan, intenzívebb körülmények között tartható baromfifajok esetén - brojler, pulyka - könnyebben biztosítható a higiéniai fegyelem. A vizíszárnyas-állományoknál ez jóval nehezebben megoldható, hiszen hagyományosan körülményesebben tisztíható és fertőtleníthető felülettípusokkal találkozhatunk.

   

  Forrás: Baromfiágazat 20. évfolyam 2020/4. december

   

   

Győr

HAT-AGRO Csoport
9027 Győr, Tibormajori út 1.
Tel:
+36 96 525 023
E-mail:
info@hatagro.hu

Budapest

HAT-AGRO Csoport
1036 Budapest, Lajos u. 80. fsz. 27.
Tel:
+36 1 426 7947
E-mail:
info@hatagro.hu