Állathigiénia Madárinfluenza Sertéspestis Baromfitech Kártevő
Rólunk
HATAGRO Munkatársak Hírek Kapcsolat English version
  • 2020 Okt. 16
    15:30

    Az ivóvíz savanyítása a víz pozitív hatással van a sertések teljesítményére, segítségével csökkenthető az itatásra kerülő víz bakteriális terheltsége és kevesebb az esélye a "biofilm" réteg itatórendszerben való lerakódásának.

    A sertésállományok egészsége és megfelelő teljesítménye növeli a sertéstenyésztés nyereségét. Ennek érdekében a gazdák a lehető legmodernebb technológiával rendelkező istállókat szeretnék üzemeltetni, az állatokat a legjobb minőségű takarmánnyal szeretnék ellátni, és a legkiválóbb genetikájú sertéseket szeretnék tartani. Könnyen megfeledkeznek viszont a legfontosabb „tápanyagról”, az ivóvízről, melyből a jószágok legalább kétszer annyit igényelnek, mint szilárd takarmányból. 

     

    A víz pH értékének csökkentése

     

    A takarmányokhoz képest a víz pufferhatása nagyon csekély. Az egyetlen paraméter, amelynek jelentősebb a hatása, nem más, mint a víz keménysége. Ha olyan ivóvízsavanyító terméket alkalmaznak, amelynek csupán egyetlen sav összetevője van, akkor az nagyon gyorsan csökkenti a víz kémhatását, és ha az adagolt mennyiség is túl magas, akkor negatív eredményhez vezet (csökken az állatok vízfelvétele és ennek következtében csökken a teljesítményük is). Olyan termék használata javasolt, amely több szerves savat is tartalmaz, melyek szinergikus hatásúak. Ezeknek a szerves savaknak a puffer hatása csak lassan csökkenti a víz pH értékét, ráadásul jelentősebb az antibakteriális hatásuk, a kezelt víz ízletesebb lesz az állatok számára, és kevésbé korrozívak az itatórendszer elemeire.

     

     

    Hogyan működnek a szerves savak?

     

    A szerves savak általános képlete R-COOH (nem disszociált forma). A disszociáció során proton (H +) választódik le, amely csökkenti a környezet pH értékét. A pKa (savi disszociációs állandó) érték az a pH, amelynél a a szerves savak 50%-a már disszociált formában van. Ez a pKa érték minden egyes szerves sav esetén különböző. Az alacsonyabb kémhatás miatt a patogén baktériumok növekedése (például E. coli, Salmonella spp és Campylobacter spp) gátolt, a jótékony baktériumok növekedése (például tejsavbaktériumok) pedig stimulálódik. A szerves savak nem-disszociált formában képesek bejutni a mikrobasejtbe.

     

    A szerves savak antibakteriális aktivitása
     

    A sejtbe jutva a sav felszabadítja a protont lúgosabb környezetben, melynek eredményeként a sejt pH-ja csökken. Ezáltal befolyásolja a mikrobiális anyagcserét, gátolva a fontos mikrobiális enzimeket, és arra készteti a baktériumsejtet, hogy a protonok felszabadításához használjon energiát, ami sav anionok intracelluláris felhalmozódásához vezet. Ha a vizet savanyítják, a pH a sertések emésztőrendszerében is csökken, melynek pozitív hatása különösen a gyomorban és a vékonybélben érvényesül.

     

    Sav neve Molekulatömeg pKa érték Funkció
    Hangyasav 46 3,75 Hatással van a növekedésre és a takarmányértékesítésre
    Propionsav 74 4,88 Gátolja a gombák növekedését
    Szorbinsav 112 4,76 Gátolja a gombák és élesztők növekedését
    Tejsav 90 3,83 Ízjavító hatással rendelkezik
    Citromsav 192 3,13 A legszélesebb pufferhatással rendelkezik (pH 2,5-6,5) a szerves savak közül

    A szerves savak jellemzői


    Kontrollálja a választáskori hasmenést

     

    A választás táplálkozási-, környezeti-, szociális- és pszichológiai feszültségekkel is jár a malacok számára, jelentős hatással vannak a takarmányfelvételre, az emésztőrendszer fejlődésére, és a választáskori takarmányváltozáshoz való alkalmazkodásra. A malacok gyomor-bél morfológiája drasztikusan megváltozik választáskor. Ebben az időszakban a bélbolyhok magassága csökken a laktobacillusok számának átmeneti csökkenésével, a coliformok száma pedig növekszik.

     

    Felszívódási zavar

     

    Sok, éppen csak elválasztott malac mutat malabszorpciós tüneteket, amely nem fertőző hasmenés, hanem jellemzően a zsírsavak és a szénhidrátok fokozott kiválasztódása a bélsárban, és degeneratív változások a vékonybél bélbolyhaiban. Az esetek többségében opportunista kórokozók okozzák a választás utáni hasmenés szindrómát.

    A választás utáni rendellenességek fő oka az, hogy a választott korú malacok még nem rendelkeznek a megfelelő savasság eléréséhez elegendő saját sósavkapacitással.

    Emiatt a gyomor pH-értéke a takarmány elfogyasztását követőn legalább két órával 4-5 közötti pH értékű marad, ebben az időszakban a szárazanyag több, mint fele már átjutott a gyomorból a patkóbélbe; így az ebből adódó nem megfelelő emésztés és magas baktériumszám könnyen választáskori hasmenéshez vezethet.

    Szerves savak egyszerűen adagolhatóak a sertések ivóvizéhez adagolószivattyúval, segítségükkel a gyomortartalom gyorsabban eléri az optimális 3 pH körüli értéket, ahol pepszin enzim optimális hatékonysággal rendelkezik.

     

    Összegzés

     

    Szerves savak adagolása a választás utáni időszakban
     

    • támogatja a malacokat
    • és jótékony hatással van egészségükre
    • és teljesítményükre,


    így ivóvízben ivóvízsavanyításra történő használatuk rendkívül előnyös,
     

    • mert jobb a pufferkapacitásuk
    • és az antibakteriális aktivitásuk,
    • ízletesebbé teszik az állatok ivóvizét
    • és kevésbé korrozív hatásúak.

     

     

    Litz Tamás

    HAT-AGRO Higiénia Kft.

Győr

HAT-AGRO Csoport
9027 Győr, Tibormajori út 1.
Tel:
+36 96 525 023
E-mail:
info@hatagro.hu

Budapest

HAT-AGRO Csoport
1036 Budapest, Lajos u. 80. fsz. 27.
Tel:
+36 1 426 7947
E-mail:
info@hatagro.hu