Betöltés
Baromfitechnológia Állathigiénia Kártevőirtás Hírek
Rólunk
HATAGRO Munkatársak Kapcsolat English version
 • 2020 Júl. 01
  14:03

  Tavasszal ismét tombolt a madárinfluenza-járvány. A média ezúttal kevesebb figyelmet szentelt a témának, mert a kitörések nagyrészt egybeestek a koronavírus-karantén időszakával, így szerencsére legalább a pánikkeltés nem tetézte a baromfihús fogyasztásának visszaesését. 

  Az adatok összegzése a lapzárta időpontjában még folyik, de annyi már bizonyos, hogy a kár nagysága megközelíti a 2017-es járványét. A megfelelő higiénia kulcsszerepet játszik a humán és állatjárványok megelőzésében. Az állategészségügyi higiénés termékek forgalmazásában piacvezető HAT-AGRO cégcsoport vezetőjét, Pásztor Attilát ez irányú tapasztalataikról kérdeztük.
   
  ■ A járványkitörések kockázatának csökkentése érdekében mit kell tennie az állattartónak, illetve milyen szerepe van a higiéniának?
  – A koronavírus- és a madárinfluenza-járvány következményeinek egybeesése számos tanulsággal szolgál a baromfi-termékpálya szereplőinek. Egyértelműen megmutatkozott, hogy az idejében meghozott intézkedések betartása és betartatása, a közérthető tájékoztatás, a fokozott személyi és tárgyi higiénia, a fegyelmezett emberi magatartás féken tudta tartani a kórokozó terjedését.  Ugyanakkor arra is rávilágított, hogy az evidensnek tűnő, alapvető dolgok – mint például az alapos kézmosás –mennyire fontosak. Hiszen kezet mosni a COVID-19 előtt is illett, ki gondolta, hogy ennyire az alapoknál kell kezdeni a védekezést. Pontosan így van ez a madárinfluenzánál is. Az ördög a részletekben lakozik: legtöbbször emberi tényezők, banális hibák és mulasztások vezetnek a járvány terjedéséhez.
  Tavaly ősszel, amikor a madárinfluenza kórokozója megjelent, arról szóltak a híradások, hogy sikerült a terjedését megakadályozni, a járványügyi helyzet kedvezőbben alakult a korábbiaknál. Most tavasszal kiderült, hogy sajnos mégsem. Tudomásul kell vennünk a folyamatos madárinfluenza-fenyegetettséget a baromfitartásban. A nagy sűrűségű állományok fokozottan ki vannak téve a különböző kórokozók hatásainak. A 2017-es kitörést követően, az aktív tájékoztatás, az ismeretek átadása, a gyakorlati bemutatók következményeként a legtöbb állattartóban megfogalmazódott, hogy komolyan kell venni a járványügyi kockázat csökkentését, azaz felértékelődött a higiénia szerepe. Feszes technológiai fegyelem, jól kimunkált telepi tisztítási-fertőtlenítési gyakorlat, korszerű fertőtlenítőszerek, szigorú ellenőrzés szükséges.
  Változatlanul érvényben van a baromfitelepek járványvédelmi minimumfeltételeit tartalmazó főállatorvosi határozat, de általános tapasztalat, hogy a tényleges veszély elmúltával lazul a fegyelem és a szigor. A járványvédelem az állattartó alapvető érdeke, ugyanakkor az eredményes védekezés a telep tulajdonosa, az ellátó állatorvos, az integrátor, a hatóság együttes felelősségteljes munkáján alapszik. A gazdálkodó a felelőtlen magatartással nemcsak a saját telepét veszélyezteti, hanem azok munkáját is tönkreteheti, akik vétlenek. A helyesen gondolkodó, szabálykövető állattenyésztők egyetértenek abban, hogy ideje felszámolni a hanyag állattartói gyakorlatot!
   
  ■ Tapasztalatai szerint melyek a leggyakoribb mulasztások és hibák az állattartó telepeken?
  – A legáltalánosabb hiba, hogy a járványveszély elmúltával a telepek zártságát nem biztosítják megfelelően. Ha van is kerítés, a kaput rendszerint nem zárják, így akár véletlenül is a telep területére tévedhetnek belépésre nem jogosult személyek. Sok esetben nem teljesül a baromfifélék zárt tartására vonatkozó országos főállatorvosi előírás sem, az istállók ajtaja nyitva áll, a légbeejtőkön nincs madárháló, a telepeken a baromfiféléken kívül egyéb állatokat is tartanak (pl. kutya, macska, juh stb.).
  A komplett higiénia része kellene hogy legyen a 
  telepi jármű- és személyforgalomra vonatkozó rendszabályok következetes betartása és szigorú kontrollja. Sok esetben a meglévő, jármű-fertőtlenítésre használható létesítményeket sem működtetik megfelelően. Gyakran elhanyagolják az alapos rovar- és rágcsálóirtást is. Szerencsére egyre több az új építésű, korszerű, baromfitartásra valóban alkalmas istálló (pl. Big Dutchman rendszerű), de ezek tisztítása és fertőtlenítése sem mindig kellő alapossággal történik.
   
  ■ Van-e különbség a higiéniai fegyelem betartása tekintetében az egyes állatfajoknál (brojler, pulyka, kacsa, lúd, tojótyúk)?
  – Többnyire a teljesen zártan, intenzívebb körülmények között tartható baromfifajok esetén (pl. brojler, pulyka) könnyebb a higiéniai fegyelem betartása. A víziszárnyas-állományoknál ez jóval nehezebben megoldható.

  ■ A szervizperiódusok időtartamának lecsökkentése mennyire elterjedt gyakorlat?
  – Alapvetően ezzel nincs gond, de néha előfordul, hogy a kelleténél rövidebb idő áll rendelkezésre a következő állomány fogadásáig elvégzendő munkák elvégzésére. Inkább az alaposságon lehetne még mit csiszolni.
   
  ■ Milyen szempontok alapján célszerű fertőtlenítőszert választani? Kell-e váltogatni a fertőtlenítő készítményeket?
  – Sok esetben a vegyszerek beszerzésénél kizárólag az ár a döntő, jóllehet a felhasználásra kerülő munkaoldat költségét kellene alapul venni. Nagyon fontos lenne, hogy kizárólag hatósági engedéllyel rendelkező, már alacsony koncentrációjú munkaoldatban is igazolt hatékonyságú, széles hatásspektrumú (baktericid, fungicid, virucid), környezet- és felhasználóbarát, nem korrozív vegyszereket használjanak. Alapesetben a magas szervesanyagterhelés mellett EN 14675 szabvány szerint elvégzett virucid hatékonyságot igazoló tesztet kell teljesítenie egy fertőtlenítőszernek, de további előny, ha egy adott fertőtlenítőszernek pl. a madárinfluenzát okozó vírusok ellen is van konkrét, független laboratóriumban elvégzett, igazolt hatékonysági tesztje. A német DVG adatbázisában számtalan fertőtlenítőszer szerepel az egyes kórokozókra vonatkozó hatékonysággal és kondícióknál. Jármű-fertőtlenítésre olyan fertőtlenítőszert kell használni, amely a szigorú német VDA-teszten is bizonyított, tehát egyáltalán nem korrodálja a járműveket. Manapság nagyon fontos, hogy a fertőtlenítőszer munkaoldata a környezetbe jutva lebomoljon: ezt igazolják a biodegradabilitási tesztek. A munkát végzők biztonságát szolgálja továbbá, hogy karcinogén hatású összetevőt (pl. formaldehidet) tartalmazó fertőtlenítőszert nem kellene használni.
   


   Prémium termékünk a VIROCID fertőtlenítőszer, amelyet a világban is legelterjedtebben         használnak járványok megfékezésére, egy új sztenderd lett a magyar piacon. Minden forgalmazó     ehhez pozícionálja magát. Nem véletlenül, hiszen kiváló tulajdonságokkal rendelkezik.
   

   

  A VIROCID a magas szervesanyag-terhelés melletti virucid hatékonysági tesztet 0,5%-os koncentrációban teljesítette, 30 perc hatóidővel.
  A VIROCID a szigorú német DVG-tesztet 0,5%-os koncentrációban teljesítette, 60 perc hatóidővel, a burkos vírusok ellen.

  A VIROCID fertőtlenítőszer igazolt hatékonysági teszttel rendelkezik a madárinfluenza (H5N1) vírusa ellen, 0,25-0,5%-os koncentrációban, 30 perc hatóidővel.

   A VIROCID fertőtlenítőszer igazolt hatékonysági teszttel rendelkezik az afrikai sertéspestis vírusa ellen, 0,25-0,5%-os koncentrációban, 30 perc hatóidővel.
   A VIROCID rendelkezik korrozivitási tesztekkel, amelyek igazolják, hogy a mezőgazdaságban általánosan használt felülettípusokon nem okoz korróziót. Elérhető a VDA minősítése is, így kiválóan alkalmas a gépjárművek fertőtlenítésére is.
   A VIROCID munkaoldata a környezetbe jutva 28 nap elteltével 90%-ban lebomlik.
   A VIROCID nem tartalmaz rákkeltő összetevőt.
   A VIROCID permetezve, habosítva és hideg- vagy melegköd-képző berendezéssel is kijuttatható.
   A VIROCID igazolt hatékonysággal rendelkezik a madarak fertőző bronchitisét okozó koronavírussal szemben, 0,25%-os koncentrációban, 30 perc hatóidővel.
   A VIROCID hivatalosan is felkerült az amerikai EPA listára a COVID-19 elleni hatékonysági tesztje miatt.
   
  ■ Milyen megoldást kínál a HAT-AGRO Kft. (termékpaletta, higiéniai program)?
  – A HAT-AGRO Higiénia Kft. alapvetően a mezőgazdaságban és az élelmiszeriparban használható tisztító és fertőtlenítő vegyszerek, rovar- és rágcsálóirtó szerek forgalmazásával foglalkozik. Az állattenyésztésben az antibiotikum-felhasználás csökkentésére irányuló törekvések következtében a jövőben (sőt már napjainkban is) egyre fontosabb szerepet kap az ágazatban is a betegségmegelőzés. Ez egyrészt közegészségügyi érdek, másrészt a piaci igények is egyre inkább az antibiotikummentes állati termékek fogyasztása irányába mutatnak. Mi a megelőzésben hiszünk (hiszen ez mindig olcsóbb és hatékonyabb, mint a gyógykezelés), ennek érdekében az állataink immunrendszerének, a kórokozók elleni védekezőképességének fejlesztésében látjuk a jövőt. Erre szolgálnak az ivóvízen keresztül adagolható, kiegészítő takarmánynak minősülő ivóvíz-savanyító készítmények, melyek eredményesen alkalmazhatók pl. a szalmonellózis elleni küzdelemben. A HAT-AGRO Higiénia Kft. ugyanakkor nem „csupán” vegyszerek értékesítésével foglalkozik, hanem komplett, az adott telep helyi adottságainak megfelelő, a gyakorlatban is alkalmazható, telephelyre „szabott” higiéniai programok kidolgozásával is.
   
  ■ Milyen segítséget jelenthet a minisztérium által életre hívott járványvédelmi beruházási támogatás?
  – A beruházások, fejlesztések támogatására nem csak a versenyképesség növelésének alapvető eszközeként lehet tekinteni, hanem olyan lehetőségként is, amelyek révén az állattartók képesek napjaink egyik legégetőbb problémakörére, az állategészségügyi kockázatokra észszerű válaszokat adni. A különböző járványos állatbetegségek állattartó telepeken történő megjelenésének valószínűsége számos elérhető technológia alkalmazásával csökkenthető.Igaz ugyan, hogy az igényelhető keretösszeg összesen „csak” 2 milliárd Ft (1 milliárd Ft a sertéstartóknak, 1 milliárd Ft pedig baromfitartóknak), de jelen helyzetben minden olyan forrás, egy adott állattartó telep higiéniai szintjén javíthat – sok esetben még a látszólag apró változtatások is –, nagyban hozzájárulhat a termelés biztonságosabbá tételéhez.
  A HAT-AGRO Csoport a tavalyi évben megközelítette a 3,5 milliárdos árbevételt, amely a jövőben olyan fejlesztéseket tesz lehetővé, hogy megőrizhessük piacvezető pozíciónkat az állathigiénia és a baromfi tartástechnológia területein.
   
  Megjelent:  Baromfiágazat 2020/2.
   

Győr

HAT-AGRO Csoport
9027 Győr, Tibormajori út 1.
Tel:
+36 96 525 023
E-mail:
info@hatagro.hu

Budapest

HAT-AGRO Csoport
1036 Budapest, Lajos u. 80. fsz. 27.
Tel:
+36 1 426 7947
E-mail:
info@hatagro.hu