Betöltés
Baromfitechnológia Állathigiénia Kártevőirtás Hírek
Rólunk
HATAGRO Munkatársak Kapcsolat English version
 • 2020 Márc. 04
  10:16

  Aktuális helyzetjelentés a koronavírus terjedéséről, a tünetekről, a fertőzés útjáról, megelőző intézkedésekről és a koronavírus elleni védekezéshez javasolt termékekről.

  A kórokozó
   

  A koronavírus fertőzést a Coronaviridae család Orthocoronaviridae alcsaládba tartozó burkos RNS vírus okozza. Nevét a lipid burokba ágyazott koronaszerűen kitüremkedő fehérjetüskék (a vírus ezekkel kapcsolódik a gazdasejthez) morfológiájáról kapta.
   

  A koronavírusok többnyire madarakban és emlősökben okoznak fertőzéseket, de egyes fajok az embert is megbetegíthetik (zoonózisok). A humán koronavírusok közül hét faj ismert, melyek közül négy enyhe tüneteket-, míg a maradék három súlyos, akár halálos kimenetelű megbetegedéseket is okozhat.
   

  A jelenlegi világjárványt okozó koronavírus 2019 végén jelent Kínában, hivatalos neve: SARS-CoV-2. A hatóságok denevértől eredeztetik az első fertőzést.

  Kínán kívül a legtöbb fertőzött Dél-Koreában van, de már a világ számos országából (több, mint 60 országból) is jelentettek újabb eseteket, Európában Olaszországban van a legtöbb fertőzött jelenleg.

  Eddig több, mint 88 000 koronavírussal fertőzött beteget regisztráltak és a koronavírus halálos áldozatainak száma meghaladja a 3 000-et.
   

  Ez az adat azért fontos, mert korábban a SARS (Severe Acute Respiratory Syndrome) vírusban, amely Kínából indult 2002-ben, 30 országban terjedt el, 8437 fertőzöttek regisztráltak és 813-an haltak meg.

  A MERS (Middle East Respiratoty Syndrome) vírus terjedése Szaúd-Arábiából indult 2012-ben, 27 országban terjedt el, 2494 fertőzöttet regisztráltak és 858-an haltak meg.

   

  A betegség tünetei

   

  A betegség tünetei hasonlóak az influenzáéhoz: levertség, általános fáradtságérzet, izomfájdalom, fejfájás, láz, száraz köhögés, légzési nehézség, orrfolyás.
   

  A fertőzöttek nagy részénél csupán enyhe légzőszervi tüneteket okoz, de ezek a személyek is terjeszthetik a kórt. Az esetek egy részénél viszont súlyos tüdőgyulladást, a vesék leállását, végül halált is okozhat.


  A jelenlegi adatok szerint a halálozási ráta 3 % körüli értéket mutat. A fertőződéstől az első tünetek megjelenéséig eltelt idő 2-12 nap között mozog, azonban egyes esetekben hosszabb (akár 24 nap) is lehet. A megbetegedés ellen egyelőre sem gyógyszer, sem vakcina nem áll rendelkezésre.

   

  A fertőzés útjai

   

  A vírus emberről-emberre cseppfertőzéssel (köhögés, tüsszentés) terjed. A vírus különböző ragályfogó tárgyakon (pl. ajtókilincs, stb.) való túlélésének ideje még nem ismert.

   

  Megelőző intézkedések

   

  A koronavírus fertőzés főként a gyengébb immunrendszerrel rendelkező (pl. immunszupresszív kezeléseben részesülő, szerzett immunhiányos betegségben szenvedő, stb.) emberek, idősek, egyéb súlyos betegségben érintett, legyengült szervezetű személyek esetén jelenti a legnagyobb veszélyt.
   

  Olaszországban eddig 1689 teszt pozitív beteget regisztráltak, ebből 35-en már meg is haltak. Fontos megemlíteni, hogy a 35 áldozat nagyrésze időskorú – 80 év feletti volt. Néhányuk rossz egészségügyi állapotban volt és sokuknál rákbetegséget is diagnosztizáltak.

  Az alapvető személyhigiéniai rendszabályok betartása koronavírus járványveszély esetén fokozottan érvényes és kötelező jellegű.

   

  Személyi higiénia

   

  A következő higiéniai rendszabályok betartásával csökkenthető a fertőződés esélye:
   

  • Naponta többször alaposan kezet kell mosni szappannal és vízzel
  • A kézmosást követően alkoholos kézfertőtlenítőszer használata javasolt
  • Kézmosás nélkül kerülni kell az arc, száj és szemek megérintését
  • Köhögéskor vagy tüsszentéskor az arcot papírzsebkendővel el kell takarni
  • Influenzaszerű tünetek megjelenésekor mielőbb fel kell keresni az orvost
  • Az influenzaszerű tüneteket mutató embereket el kell kerülni
  • Az ételeket alaposan meg kell főzni és sütni
  • Járványveszély idején célszerű kerülni a tömegközlekedési eszközöket
  • Védőfelszerelés nélkül tilos állattartó telepet látogatni
  • A felületeket széles hatásspektrumú, igazolt hatékonyságú, felhasználó- és környezetbarát fertőtlenítőszerrel rendszeresen fertőtleníteni kell

   

     
   
   Javasolt termékek a koronavírus elleni védekezésben:
   

     ►KENOSEPT L kézfertőtlenítőszer (500 ML és 5 L)

     ►KENOSEPT G elpárolgó kézfertőtlenítő gél (500 ML és 5 L)

     ►VIROCID felület fertőtlenítőszer (1 L, 5 L és 10 L)

     ►VIROCID RTU felület fertőtlenítőszer (1 L)
   

   

Győr

HAT-AGRO Csoport
9027 Győr, Tibormajori út 1.
Tel:
+36 96 525 023
E-mail:
info@hatagro.hu

Budapest

HAT-AGRO Csoport
1036 Budapest, Lajos u. 80. fsz. 27.
Tel:
+36 1 426 7947
E-mail:
info@hatagro.hu