Betöltés
Baromfitechnológia Állathigiénia Kártevőirtás Hírek
Rólunk
HATAGRO Munkatársak Kapcsolat English version
 • 2019 Aug. 05
  14:53

  Mivel hazánkba is elért az Afrikai Sertéspestis, a magyar állategészségügyi szakemberek haladéktalanul megtették a szükséges intézkedéseket. A magyar Országos Járványvédelmi Központ azonnali intézkedéseket rendelt el az érintett községek területén. A Magyarországra átnyúló védő- és megfigyelési körzetben házi sertések megbetegedését ez idáig nem jelentették!

  Az afrikai sertéspestis fenyegetettségének árnyékában nem árt tisztában lenni a kórokozó terjedésének lehetőségeivel és a védekezés elemeivel.

   

  Az afrikai sertéspestis Európában a vaddisznó és a házisertés vírusos fertőző betegsége. Kórokozója az Asfarviridae család Asfivirus nemzetségébe tartozó, külső környezeti hatásoknak ellenálló vírus. A betegség nagy gazdasági kárt okoz, mert a fertőzött állományokat és a velük kapcsolatba került állományok valamennyi egyedét le kell ölni.

   

  Az afrikai sertéspestis humán vonalon nem okoz megbetegedést, így közegészségügyi jelentősége nincs. Azonban az emberi tényező jelentős szerepet játszhat a betegség terjesztésében (pl. fertőzött vaddisznókból, házisertésekből készült, nem hőkezelt élelmiszerek, élelmiszerhulladékok, állat- és takarmányszállító járművek, megnövekedett tranzitforgalom, stb.). A vírus a sertéshúsokban, húskészítményekben rendkívül hosszú ideig, a fagyasztott húsokban akár évekig is megőrzi fertőzőképességét.

   

  A fertőzés kialakulása a fertőzött állatokkal való érintkezéshez és a ragályfogó tárgyakhoz köthető.

   

  A közvetlen terjedés elsődleges veszélyforrásai:

  A megbetegedett egyedek (vaddisznó is) testváladékaikkal (pl. vizelettel, bélsárral, nyállal, ondóval, orr-, hüvelyváladékkal) terjesztik a kórokozót.

   

  A közvetett terjedés veszélyforrásai:

  Ragályfogó tárgyakon keresztül (pl. kézi eszközökkel, szennyezett ruházattal, lábbelivel, takarmányszállító- és egyéb járművekkel, stb.) közvetetten is lehetséges a fertőzés átvitele.

   

  A megelőzés részeként a szabadon élő vaddisznók (mint az egyik legfőbb veszélyforrás) és a haszonállatként tartott sertésállományok közötti kapcsolat teljes megszüntetése feltétlenül szükséges. Azok az állattartók, akik vadászati- és vadgazdálkodási tevékenység során élő vagy elhullott vaddisznóval bármiféle kapcsolatba kerülnek, fokozottan figyeljenek a járványvédelmi előírások (ruhacsere, kéz- lábbeli fertőtlenítés, stb.) és a karantén idő betartására. Ugyanakkor a fertőzött állományokról történő átfertőzést (pl. szennyezett ruházattal, eszközökkel, stb.) is meg kell gátolni.

   

  Megelőző intézkedések a telephely szintjén:

  • Biztosítani kell a telephely teljes zártságát, a kerítés épségét folyamatosan ellenőrizni kell.
  • Belépés csak feltétlenül indokolt esetben javasolt (pl. állatorvosi szolgálat vagy személyzet számára).
  • A sertéstelepre csak a telepvezető kizárólagos engedélyével lehet belépni.
  • Be kell tartani a minimum 48 órás karantén időt két különböző telep látogatása között.
  • Minden telepnek komplett higiéniai programmal kell rendelkeznie a helyi adottságoknak megfelelően.
  • A fekete-fehér rendszerű öltöző használata mindenkire nézve kötelező. Biztosítani kell tiszta telepi munkaruházatot a telepre belépőknek.
  • A járművek számára a telepen kívül kell parkolási lehetőséget biztosítani.
  • A telepre behajtó járműveket alaposan le kell mosni (különös figyelemmel a kerekekre és a sárhányókra) ill. fertőtleníteni be- és kihajtáskor egyaránt.

  • Minden telepre kerülő anyag, eszköz, gyógyszer, vakcina, stb. csomagolását, felületét fertőtleníteni kell.

  • Biztosítani kell kéz- és lábbeli fertőtlenítési lehetőséget minden ki- és bejáratnál. Ezekben az eszközökben használt fertőtlenítő oldatot napi rendszerességgel cserélni kell.
  • Az idegenek telepre érkezésekor jelentkezni kell a telepvezetőnél és be kell tartani az általa megadott rendszabályokat. A telephelyre érkező személyeket regisztrálni kell, még akkor is, ha az állattartó épületbe nem lépnek be.
  • Táblák kihelyezésével kell felhívni a figyelmet a fertőzésveszélyre, és az elvárt higiéniai rendszabályok betartására.
  • A sertéstelepen más állatfaj nem tartható.
  • Nagy hangsúlyt kell fektetni a rendszeres, hatékony kártevőirtásra.
  • A közlekedő utakat, szociális helyiségeket folyamatosan tisztán kell tartani.

   

  Megelőző intézkedések az istállók szintjén

  • Az istállókat zárva kell tartani.
  • Az istálló épületébe csak szükség esetén lehet belépni.
  • Biztosítani kell kéz- és lábbeli fertőtlenítési lehetőséget minden ki- és bejáratnál. Ezekben az eszközökben használt fertőtlenítő folyadékot napi rendszerességgel cserélni kell.
  • Állományváltáskor minden esetben ki kell mosni és fertőtleníteni az állattartó épületek minden helyiségét.
  • Az állatok számára kiváló minőségű, megfelelő mikrobiológiai és kémiai állapotú ivóvizet kell biztosítani.

   

  Kiemelt figyelmet kell fordítani az istállók tisztítására és fertőtlenítésére!

  Szerves szennyeződések eltávolítására lúgos-, szervetlen szennyeződések esetén pedig savas tisztítószereket kell használni.

   

  A tisztított, kiszárított istállókat kizárólag engedéllyel rendelkező, az afrikai sertéspestis ellen igazolt hatékonyságú, széles hatásspektrumú, felhasználó- és környezetbarát fertőtlenítőszerrel kell kifertőtleníteni!

   

  VIROCID®

  A VIROCID®-ot számtalan intézményben és laboratóriumban tesztelték főként Európában és az USA-ban az európai és észak-amerikai normáknak megfelelően (5%-os szerves anyag terhelés mellett és kemény víz jelenlétében annak érdekében, hogy a szimulálják a valós körülményeket).

  Több mint 90 baktérium, vírus, gomba és azok spórái ellen végeztek teszteket. A VIROCID® nagyon alacsony koncentrációban hatékonynak bizonyult ellenük.

   

  Járműfertőtlenítés

   

  A járvány terjedésének megelőzése nem ér véget a telephely határain túl sem. Az afrikai sertéspestis fertőzés a szállítójárművekkel is terjedhet, ezért a járművek alapos tisztítása és fertőtlenítése elengedhetetlen.

  • El kell távolítani minden fizikai szennyeződést (pl. sarat, szalmát, stb.) a gépjármű felületeiről, kerekekről.
  • Megfelelő hatékonyságú gépjármű tisztítószert kell használni a jármű mosásához (hatóidő 15-30 perc). A hatóidő letelte után a járművet magas nyomású mosóberendezéssel alaposan le kell öblíteni. Ezt követően kerülhet csak sor a jármű fertőtlenítésére.
  • Járműfertőtlenítésre kizárólag engedéllyel rendelkező, a sertéspestis ellen igazolt hatékonyságú, széles hatásspektrumú, felhasználó- és környezetbarát, nem korrozív fertőtlenítőszer használható!

   

Győr

HAT-AGRO Csoport
9027 Győr, Tibormajori út 1.
Tel:
+36 96 525 023
E-mail:
info@hatagro.hu

Budapest

HAT-AGRO Csoport
1036 Budapest, Lajos u. 80. fsz. 27.
Tel:
+36 1 426 7947
E-mail:
info@hatagro.hu