Betöltés
Baromfitechnológia Állathigiénia Kártevőirtás Hírek
Rólunk
HATAGRO Munkatársak Kapcsolat English version
 • 2019 Jún. 18
  22:35

  A fiatal állat már a születése pillanatában találkozik baktériumflórával. Ennek a baktériumflórának az összetétele nagyon fontos, mert megerősíti a fiatal állat bőrét és nyálkahártyáját, így későbbiekben meghatározzuk a felnőtt állat egészségét. Ezért alapvető fontosságú a mikrobiális terhelés minimalizálása és csökkentsük a patogén baktériumok okozta fertőzési nyomást.

  Hogyan lehet elérni a külső egyensúlyt?


  A megfelelő tisztítás és fertőtlenítés biztosítja a külső környezet megfelelő beállítását. A tisztítás eltűnteti a szerves anyagot, ami a mikrobák táptalaja. Így a baktériumok számának csökkentése érhető el, hiszen ez teremti meg a hatékony fertőtlenítés alapját. Ezért kell visszatérni az aranyszabályhoz: a „koszt nem lehet fertőtleníteni”. Megfelelő tisztítás után, a fertőtlenítés következik, hogy alacsonyabb legyen a csíraterhelés és megbízhatóan elpusztítani a veszélyes kórokozókat.

   

  Belső egyensúly


  A mikrobiális egészség döntő. A mikrobák határozzák meg a bél nyálkahártya sejtjeinek egészét (a felszívódást, a kiválasztást és a védekezést). A baktériumok sokszínűsége rendkívül fontos, mert nagyon fontosak a takarmány átalakításánál. Az állat belső környezetét úgy tudjuk befolyásolni, hogy az itt lévő patogének (pl. Salmonella) ne tudjanak szaporodni, de úgy, hogy a hasznos baktériumok jól érezzék magukat (pl. Lactobacillusok). Ezenkívül, a bélfal legyen nyugodt és a bélnyálkahártya gyulladásos reakcióktól mentes legyen. Ez az egyetlen módja, hogy megakadályozzuk a patogének által okozott klinikai vagy szubklinikai fertőző bélgyulladásokat, amelyek zavart okoznak a bélflórában. Az irritált nyálkahártya, a görcsös bélizomzat és a nem egyensúlyban levő bélflóra vezet felszívódási zavarokhoz, ami azt jelenti, hogy az állatok nem tudják átalakítani a takarmányt és ez a profit elmaradásához vezet.
   

  Hogyan lehet elérni a belső egyensúlyt?


  Ivóvíz higiénia: Elengedhetetlen, hogy az ivóvizet tartsuk tisztán. Bármi, ami a vízbe kerül, maradványt hagy. A gyógyszerek és minden adalékanyag szerves lerakódásokat képez. Mindez biofilm kialakulásához vezet, ami a mikrobák táptalajául szolgál és állandó jelenléte fertőző forrást jelent az állatoknak.

  Ivóvíz savanyítás: A savak csökkentik a pH-t a belekben, a patogén baktériumok így nem tudnak elszaporodni, de a kívánt baktériumok igen. Ezen kívül a sav közvetlenül támadja a patogének sejtfalát.

  Esszenciális olajok: általános gyulladáscsökkentő, elő kiválasztó hatásuk van és nyugtatják a beleket, a belső szerveket. Ők a szerves savak előfutárai, könnyebben be tudnak hatolni a patogének sejtfalába.

   

  A szerves savak és esszenciális olajok növelik az ivóvíz ízét, így az állatok a megfelelő mennyiséget vesznek belőle.

   

  A külső és belső egyensúly helyes beállításával, az állatállományodnak esélyt adsz egy sikeres termelési ciklushoz, így biztosítva a hatékony gazdálkodást.

   

  Szerző: DVM Marie Cauzard, CID LINES

  Forrás: www.cidlines.com

Győr

HAT-AGRO Csoport
9027 Győr, Tibormajori út 1.
Tel:
+36 96 525 023
E-mail:
info@hatagro.hu

Budapest

HAT-AGRO Csoport
1036 Budapest, Lajos u. 80. fsz. 27.
Tel:
+36 1 426 7947
E-mail:
info@hatagro.hu