A fiatal állat már a születése pillanatában találkozik baktériumflórával. Ennek a baktériumflórának az összetétele nagyon fontos, mert megerősíti a fiatal állat bőrét és nyálkahártyáját, így későbbiekben meghatározzuk a felnőtt állat egészségét. Ezért alapvető fontosságú a mikrobiális terhelés minimalizálása és csökkentsük a patogén baktériumok okozta fertőzési nyomást.
Hogyan lehet elérni a külső egyensúlyt?
A megfelelő tisztítás és fertőtlenítés biztosítja a külső környezet megfelelő beállítását. A tisztítás eltűnteti a szerves anyagot, ami a mikrobák táptalaja. Így a baktériumok számának csökkentése érhető el, hiszen ez teremti meg a hatékony fertőtlenítés alapját. Ezért kell visszatérni az aranyszabályhoz: a „koszt nem lehet fertőtleníteni”. Megfelelő tisztítás után, a fertőtlenítés következik, hogy alacsonyabb legyen a csíraterhelés és megbízhatóan elpusztítani a veszélyes kórokozókat.
Belső egyensúly
A mikrobiális egészség döntő. A mikrobák határozzák meg a bél nyálkahártya sejtjeinek egészét (a felszívódást, a kiválasztást és a védekezést). A baktériumok sokszínűsége rendkívül fontos, mert nagyon fontosak a takarmány átalakításánál. Az állat belső környezetét úgy tudjuk befolyásolni, hogy az itt lévő patogének (pl. Salmonella) ne tudjanak szaporodni, de úgy, hogy a hasznos baktériumok jól érezzék magukat (pl. Lactobacillusok). Ezenkívül, a bélfal legyen nyugodt és a bélnyálkahártya gyulladásos reakcióktól mentes legyen. Ez az egyetlen módja, hogy megakadályozzuk a patogének által okozott klinikai vagy szubklinikai fertőző bélgyulladásokat, amelyek zavart okoznak a bélflórában. Az irritált nyálkahártya, a görcsös bélizomzat és a nem egyensúlyban levő bélflóra vezet felszívódási zavarokhoz, ami azt jelenti, hogy az állatok nem tudják átalakítani a takarmányt és ez a profit elmaradásához vezet.
Hogyan lehet elérni a belső egyensúlyt?
Ivóvíz higiénia: Elengedhetetlen, hogy az ivóvizet tartsuk tisztán. Bármi, ami a vízbe kerül, maradványt hagy. A gyógyszerek és minden adalékanyag szerves lerakódásokat képez. Mindez biofilm kialakulásához vezet, ami a mikrobák táptalajául szolgál és állandó jelenléte fertőző forrást jelent az állatoknak.
Ivóvíz savanyítás: A savak csökkentik a pH-t a belekben, a patogén baktériumok így nem tudnak elszaporodni, de a kívánt baktériumok igen. Ezen kívül a sav közvetlenül támadja a patogének sejtfalát.
Esszenciális olajok: általános gyulladáscsökkentő, elő kiválasztó hatásuk van és nyugtatják a beleket, a belső szerveket. Ők a szerves savak előfutárai, könnyebben be tudnak hatolni a patogének sejtfalába.
A szerves savak és esszenciális olajok növelik az ivóvíz ízét, így az állatok a megfelelő mennyiséget vesznek belőle.
A külső és belső egyensúly helyes beállításával, az állatállományodnak esélyt adsz egy sikeres termelési ciklushoz, így biztosítva a hatékony gazdálkodást.
Szerző: DVM Marie Cauzard, CID LINES
Forrás: www.cidlines.com