Betöltés
Baromfitechnológia Állathigiénia Kártevőirtás Hírek
Rólunk
HATAGRO Munkatársak Kapcsolat English version
 • 2019 Jún. 14
  14:48

  Manapság sokféle fejés előtti és utáni tőgyápoló kapható a piacon. Koncentrátum formájában, használatra készen, kétkomponensűt stb.
  Ez a cikk bemutatja azokat a főbb pontokat, hogyan válasszuk ki a legjobb tőgyhigiéniai terméket farmunk számára.

  Nem ajánlott olyan terméket használni, mely csak kizárólag fertőtlenítő aktivitással rendelkezik

   

  ...mivel a tehenek higiéniai szempontból a legkevésbé sem tökéletes környezetből érkeznek a fejőházba. Ezért az alapelv: tisztíts, mielőtt fertőtlenítesz. Baktériumok bújhatnak meg a szennyezett tőgybimbókon, ezért ha nem tisztítjuk le megfelelően a tőgybimbókat, nem lesz hatékony a fertőtlenítés sem. A szennyeződések és a szerves anyagok csökkenthetik bizonyos fertőtlenítőszerek baktériumölő képességét. Vegyük például a jódkomplexet vagy a nátrium-hipokloritot: egy tanulmány kimutatta, hogy az említett két hatóanyag elveszíti fertőtlenítő hatékonyságát szerves anyag jelenlétében.

   

  Amikor a tőgybimbó bőre repedezett, a baktériumok könnyen megtapadnak és elszaporodnak a bimbón. A tisztítás nélkül használni fertőtlenítés nincs hatással ezekre a baktériumokra, mivel mélyen beágyazódnak a bimbósérülésekbe. A fejés előtt használt fertőtlenítőszerek ugyan csökkentik a bimbókon megjelenő baktériumok számát, de nem feltétlenül azok számát, amelyek a bimbórepedésekben megbújnak. Hogyan távolítsuk el a beágyazódott kórokozókat?
  A tisztítási folyamat során a bimbók bőrén, illetve a bimbórepedésekbe megbúvó baktériumokat eltávolíthatjuk, mielőtt a fejőkelyheket felhelyezzük. A fejés előtt használt tőgyápoló hab behatol a bőr repedéseibe, ezért könnyen eltávolíthatók a beágyazott kórokozók.

   

  Elfogadható az egy lépésben történő tisztítás és fertőtlenítés?

   

  Igen! Győződjön meg róla, hogy a választott tőgyápoló termék kiváló tisztítási és gyors fertőtlenítő 

  tulajdonsággal rendelkezik, például a tejsav gyors antimikrobiális hatékonyságát igazolták mind az anionos és nem ionos felületaktív tisztító készítményeknél, 3% alatti koncentrációban, 30 perc behatási idővel. További előnye a jó tőgyápolónak az, hogy hosszú távon megőrzi tisztító hatását.

   

  Hogyan ismerjük fel a hatékony fejés előtti tőgyápolószert?

   

   

  Természetesen a termék habképző tulajdonságáról. Ha a termék jól habzik és a hab megmarad (a tőgymártogató edényben), akkor az jól mutatja, hogy a termék hatékony összetevőket tartalmaz, amelyek eltávolítják a szennyeződéseket a tőgybimbóról.

   

  A tejbiztonság mindig nagyon fontos

   

  Különös figyelmet fordítson arra, hogy a tejben ne legyen szermaradvány. Vegyük például a jódot: kimutatták, hogy ha jódot használunk fejés előtt vagy után (különösen sprayzéssel) növeli a tej jódtartalmát. Így külön óvintézkedéseket kell tenni.

   

  Fejés utáni tőgyfertőtlenítés

   

  Sokféle lehetőség van fejés utáni fertőtlenítésre az aktív összetevők és az alkalmazás tekintetében (bemártásos, sprayzés, félig automatizált, teljesen automatizált).

   

  Hogyan válasszuk ki az ideális megoldást telepünk számára?

   

  A tőgy finom bőre és a sima, repedésektől mentes bimbóvég nagyon fontos, mert így könnyebben elkerülhető a fertőzés, illetve a kórokozók elszaporodása. Laktáció során a tőgybimbó és a bimbóvégek folyamatosan ki vannak téve a fejőgépben működő vákumnak, a le- és felhelyezésének, időjárási körülményeknek, stb. Ezért a kérdésre a válasz, mielőtt kiválasztjuk a megfelelő tőgyápolót: vajon megfelelő állapotban vannak a tőgybimbók és a bimbóvégek? Ha száraz a bimbó bőre, illetve a bimbóvégen hiperkeratózis mutatkozik, válasszon extra tőgyápolószert. Például egy olyan termék, aminek a hatóanyaga 5,000 ppm jód, nem tartalmaz elég bőrlágyító ahhoz, hoy kompenzálja a jód szárító hatását. Ezért fontos, hogy olyan tőgyápolószert találjunk, ami elég sok bőrlágyító összetevőt tartalmaz gyengéd fertőtlenítő hatással kombinálva. Példul: a tőgybimbó bőre jól tolerálja a klórhexidin, illetve tejsav alapú készítményeket.

   

  Fontolja meg a viszkozitást

   

  A termék viszkozitása nagyon fontos, amikor a bőr és a termék találkozik: a bőr javára válik, ha a bőr gyengéd hidratáló készítménnyel kerül kapcsolatba, minthogy szenvedjen egy agresszív formulától.
   

  Következésképpen, egy erősen koncentrált készítmény, ami egy potenciálisam irritatív fertőtlenítő hatáson alapul, spray-zés formájában kell kijuttatni (rövidebb behatási idővel). A polimereken alapú filmképző tőgyápolószerek egy másik opció, amely fizikai akadályt kínál a különösen szennyezett környezetben: a kosz a filmhez tapad, nem a bőrhöz, így könnyebb azt eltávolítani a következő fejés előtt.

   

  Időjárás specifikus formula

   

  Az egyedi időjárási viszonyok különleges formulációt igényelnek: például télen, amikor 0°C alatt van a hőmérséklet és hűvös szél fúj. Ebben az esetben gyorsan száradó terméket kell választani (például alkohol bázisút). Milyen lehetőségek vannak akkor, ha a tőgybimbó bőre jó állapotban van? Oxidáló összetevők, mint amilyen a klór-dioxid vagy a jód, amely széles hatásspektrumú, véd a baktériumok, vírusok és algák ellen (pl.. Prototheca).

   

  Ne feledkezzen el a szermaradványról

   

  Ha jó a fejés előtt tőgybimbó felkészítés, a szermaradványok kockázata elhanyagolható. Ahogy már említettük, a jódbázisú fejés utáni termék spray-zéssel történő használata, kevésbé fokozza a tejben a jódtartalmat. A klór-dioxid, oldható gáz formájában kevésbé marad a tejben.

   

  Bővebb információért keresse kollegáinkat!

   

  Forrás: cidlines.com

Győr

HAT-AGRO Csoport
9027 Győr, Tibormajori út 1.
Tel:
+36 96 525 023
E-mail:
info@hatagro.hu

Budapest

HAT-AGRO Csoport
1036 Budapest, Lajos u. 80. fsz. 27.
Tel:
+36 1 426 7947
E-mail:
info@hatagro.hu