Betöltés
Baromfitechnológia Állathigiénia Kártevőirtás Hírek
Rólunk
HATAGRO Munkatársak Kapcsolat English version
 • 2019 Máj. 30
  12:38

  Annak érdekében, hogy optimalizáljuk a termelési eredményeket, a baromfi telepeknek magas egészségügyi státuszt kell célul kitűzni. Ezt meg lehet valósítani egy hatékony biobiztonsági program segítségével, valamint be kell tartani a szigorú tisztítási és fertőtlenítési protokollt.

  A higiénia nagyon fontos része a biobiztonsági programnak, hiszen meg kell védeni a telepet a külsőleg érkező fertőzésektől és meg kell akadályozni a telepre került patogének továbbterjedését.

   

  A fertőzés fő forrásai:

   

  ► Közvetlen kapcsolat a fertőzött állatokkal

  ► Közvetett kapcsolat az állatok ürülékével

  ► Más típusú állatok: vadmadarak, rágcsálók, rovarok...stb.

  ► Takarmány, víz, trágya...stb.

   

  Hatékony tisztítás nélkül nincs fertőtlenítés

   

  A tisztítás és a fertőtlenítés kéz a kézben járnak, hiszen így tudjuk fenntartani az állatok egészségét és jólétét, különösképpen az intenzív modern állattartásban, ahol a magas állatsűrűség és magas termelékenység növeli a fertőzés lehetőségét. Az alapos tisztítás és a hozzá igazított fertőtlenítés lehetővé teszi, hogy csökkentsük a kórokozók számát, valamint megelőzzük vagy megakadályozzuk a fertőzést.

   

  Az ideális fertőtlenítőszer mítosza

   

  Az ideális fertőtlenítőszer:
   

  ► széles hatásspektrumú

  ► gyorsan ható

  ► megfelelő hatékonyságú a behatási időn belül

  ► szerves anyag jelenlétében is aktív marad

  ► jó anyag kompatibilitással rendelkezik

  ► nem veszélyes a felhasználóra

  ► könnyű alkalmazás


  Jód, klór, glutáraldehid, fenolos vagy kvaterner ammónium vegyületek… Egymás nélkül egyik nyersanyag sem felel meg minden, az alább felsorolt paraméternek. Együttes szinergia hatásra van szükség: a különböző elemek kölcsönös kombinációjával érjük el a tökéletes fertőtlenítőszert.

  Továbbá, a fertőtlenítőszer kémiai tulajdonságaival és alkalmazási módjaival együtt érjük el a kívánt eredményt. Hogy garantálni tudjuk a fertőtlenítőszer hatékonyságát, kövesse az alábbi utasításokat.

  Baromfi telepen fertőző források lehetnek a telepen felhasznált anyagok, a telepvezető és maguk az állatok is. Több fertőtlenítőszert lehet használni különböző gyakorisággal és különböző alkalmazási móddal.

   

  Hol használjunk fertőtlenítőszert?

   

  1. Istálló higiénia

  A hatékony tisztítási és fertőtlenítési protokoll célja, hogy csökkentsük a fertőzés esélyét az istállóban.  A baktériumok csökkentésével a közvetlen környezetben csökken a lehetősége annak, hogy az állatok találkozzanak a baktériumokkal. Mielőtt áztatunk és tisztítunk, minden szerves anyagot és berendezést el kell távolítani. Használjunk széles hatáspektrumú fertőtlenítőszert, például VIROCID-ot tisztítás után.

  A telep csak a saját eszközeit, berendezéseit használhatja.

   

  2. Személyi higiénia

  Fekete-fehér öltözőt kell kialakítani, hogy a tiszta és szennyezett részek szigorúan elkülönüljenek egymástól. Mindenki, aki belép a telepre, át kell haladnia a fekete-fehér öltözőn. Alapos zuhanyozás szükséges. Különös figyelmet fordítsunk a kézhigiéniára és a lábbeli fertőtlenítésére.

  A bejáratokat rendszeresen fertőtleníteni kell.

   

  3. Kézhigiénia

  Mivel a telepvezető közvetlenül érintkezik az állatokkal és a berendezésekkel, a kézhigiénia közvetlenül érintett a kórokozó átvitelben. A standard ajánlás szerint mosson kezet, mielőtt belép az istállóba és miután elhagyja az istállót, hogy elkerüljük a baktériumok körforgását. Kézmosás után használjon alkoholos elpárolgó kézfertőtlenítő gélt, KENOSEPT-G-t.

   

   

  4. Lábbeli fertőtlenítés

  A kritikus jellemzők megkívánják, hogy a lábfertőtlenítő ládában vagy szőnyegen gyors és széles hatásspektrumú fertőtlenítőszert használjunk. Ha megfelelően használjuk a lábbeli fertőtlenítést és a megfelelő helyre tesszük, akkor egy jó kiegészítő intézkedés a biobiztonsági programban.

   

  Lábfertőtlenítő láda:

   

  minden be- és kijárathoz ki kell helyezni

   fertőtlenítés előtt tisztítsa meg a lábbelit

  ► frissítse a fertőtlenítő oldatot 2-3-szor hetente

   

  5. Ivóvíz higiénia

  A tiszta ivóvíz az egyik legfontosabb tápanyag a madarak számára. A jó vízminőség elengedhetetlen ahhoz, hogy egészséges állatok legyenek. A tökéletes ivóvíz fertőtlenítő után nem maradhat szermaradvány, a rendszer végéig stabilnak kell maradnia, és biztonságos legyen az állatok számára.  Kezdjük az ivóvíz rendszer tisztításával, majd folyamatosan fertőtlenítsük az ivóvizet, amíg az állatok az istállóban vannak.

   

  6. Szállítójárművek tisztítása, fertőtlenítése

  Mivel az állatokat a vágódhídra szállítják, létfontosságú, hogy a telepre be- és kihajtáskor a szállítójárműveket tisztítani és fertőtleníteni kell. Legyen szó fertőtlenítő kapuról vagy medencéről, de nagyon hatékony az is, ha valaki kézzel fertőtleníti le a kamiont VIROCID-dal.

  Hogy napos madarak a lehető legjobb eséllyel induljanak az életben, biztosítani kell számukra az egészséges környezetet.

   

Győr

HAT-AGRO Csoport
9027 Győr, Tibormajori út 1.
Tel:
+36 96 525 023
E-mail:
info@hatagro.hu

Budapest

HAT-AGRO Csoport
1036 Budapest, Lajos u. 80. fsz. 27.
Tel:
+36 1 426 7947
E-mail:
info@hatagro.hu