2019. május 3-án ünnnepli a nemzetközi Baromfi Világnapot a Baromfi Termék Tanács (BTT). A rendezvénynek a budapesti Vajdahunyad-vár ad otthont. A világnap célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a baromfiágazati szereplőkre, akik egyre fontosabb szerepet töltenek be a világ élelmiszer-ellátásában.
A jövő mezőgazdaságának, élelmiszer-termelésének ugyanis óriási feladata lesz a Föld egyre növekvő népességének eltartása. A 2050-re prognosztizált 9 milliárdnyi ember élelmiszerigényének kielégítésében a baromfitermelőknek is jelentős szerep jut, a baromfiágazat azonban a szakemberek szerint képes lesz e kihívások teljesítésére. Bizonyítja ezt az elmúlt fél évszázados teljesítménye is. A világ baromfihús-termelése 1970 óta közel meghatszorozódott, ezzel az egyik legdinamikusabb növekedést produkálta az állati termékek közül.
Az ágazat húsfogyasztásban betöltött szerepe és aránya egyre inkább növekszik, így néhány éven belül a legnagyobb arányban fogyasztott húsféleség lesz.
Az idei Vajdahunyad-várban sorra kerülő rendezvényen előadást tart Birthe Steenberg, az európai szövetség képviseletében az európai baromfihús-termelés legfontosabb kérdéseiről, Nan-Dirk Mulder, a Rabobank munkatársa a baromfiágazat világpiaci tendenciáiról, Dr. Horváth-Papp Imre az antibiotikum-mentes baromfitenyésztés kihívásairól számol majd be, de érdekesnek ígérkezik a fiatalok táplálkozási szokásairól, a csirke- és pulykahús magyarországi imázsáról szóló előadás is, amit Dr. Forgács Attila tart majd a Corvinus Egyetem oktatója.
Forrás: Baromfi Termék Tanács