Állathigiénia Madárinfluenza Sertéspestis Baromfitech Kártevő
Rólunk
HATAGRO Munkatársak Hírek Kapcsolat English version
 • 2019 Feb. 18
  13:58

  Az Afrikai sertéspestis (ASP) egy bejelentési kötelezettség alá tartozó betegség, melyre a házi sertés- és vaddisznó állományok fogékonyak. Afrikában egy kullancsfaj terjeszti, melyek Közép-Európában elhanyagolható számban élnek.

  A fertőzési lánc, a járművekről az állatokra és az emberekre történő, megszakítása sokkal fontosabb, mint valaha!

   

  Itt a betegség átvitele a fertőzött állatokkal való direkt kontaktus (váladékok, vér, sperma) útján, élelmiszer hulladékkal, sertéshússal és egyéb indirekt úton lehetséges (járművek, szennyezett eszközök, beleértve a vadászati eszközöket, mezőgazdasági eszközöket és gépeket, ruházatot). Vérrel terjed a legkönnyebben. A fertőzést követően az állatok nagyon súlyos, de általános tüneteket mutatnak. Az ASP nem zoonózis (azaz nem olyan betegség, mely állatról emberre terjed), ezért nem jelent veszélyt az emberekre nézve.

   

   

  A jelenlegi európai ASP helyzetet nézve a vadászoknak jelenteniük kell a megfelelő hatóságnak, ha az elhullott vaddisznók számának emelkedését tapasztalják, és kivizsgálás céljából mintákat is kell küldeniük (vér, mandula, nyirokcsomó, lép, tüdő).

   

  Az intenzív állati termék előállítás egy „kerekeken gördülő iparág”. A légi-, vízi- és szárazföldi szállítási útvonalak könnyen elérhetővé teszik az egyes területeket, csökkentik az utazás sebességét, nagy létszámú utasforgalmat és nagy mennyiségű áru szállítását lehet lebonyolítani. A kórokozók és a vektoraik manapság nagyobb távolságokra, gyorsabban és nagyobb számban jutnak el a világ minden pontjára, mint korábban valaha. A globális szállítás kiterjedése komoly jelentőséggel bír a járványos megbetegedések elterjedésében (pl. Afrikai sertéspestis, Madárinfluenza).

   

   

  VIROCID®

  A VIROCID®-ot számtalan intézményben és laboratóriumban tesztelték főként Európában és az USA-ban az európai és észak-amerikai normáknak megfelelően (5%-os szerves anyag terhelés mellett és kemény víz jelenlétében annak érdekében, hogy a szimulálják a valós körülményeket).

  Több mint 90 baktérium, vírus, gomba és azok spórái ellen végeztek teszteket. A VIROCID® nagyon alacsony koncentrációban hatékonynak bizonyult ellenük.

   

  Nem korrozív
  A Virocid® 0,5%-os koncentrációban, 1000 óra kontaktidő után sem okoz korróziót az állattenyésztésben leggyakrabban használt felületeken, ezért biztonságosan alkalmazható. A korrozivitási tesztet a CIRLAM laboratóriumban végezték az UN no. ST/SG/AC.10/11/Rev.4 szabvány szerint.

   

  Berendezések
  A Virocid® VDA minősítéssel rendelkezik* 1%-os koncentrációban (A osztály).

   

  Hőmérsékleti skála
  A Virocid® 4° - 60°C között használható, propilén-glikol hozzáadásával fagyveszélyes körülmények között is. Tengervízzel is tesztelték (CFR Test University of Bergen, Norway). A teszt kérésre elérhető.

Győr

HAT-AGRO Csoport
9027 Győr, Tibormajori út 1.
Tel:
+36 96 525 023
E-mail:
info@hatagro.hu

Budapest

HAT-AGRO Csoport
1036 Budapest, Lajos u. 80. fsz. 27.
Tel:
+36 1 426 7947
E-mail:
info@hatagro.hu