Betöltés
Baromfitechnológia Állathigiénia Kártevőirtás Hírek
Rólunk
HATAGRO Munkatársak Kapcsolat English version
 • 2018 Jún. 27
  10:55

  Istállóink tervezésekor és átalakításakor különös figyelmet kell fordítanunk, hogy az állatjólétet és pénztárcánkat veszélyeztető üzemzavarokat megelőzzük. Az automata rendszerek műszaki felügyeletét ellátó riasztó rendszerekről, technikai megoldásokról szeretnénk cikkünkben a teljesség igénye nélkül szólni.

  Első és legfontosabb...

  ....,hogy kapcsolószekrényünket úgy tervezzük, hogy az automata üzemmódot kikerülve bármikor ki, illetve be tudjuk kapcsolni fogyasztóinkat. Amennyiben a telepen nincs megfelelően képzett személyzet, lehetőség van a védőkapcsolók szekrényen kivüli elhelyezésére, hogy egy leoldott védőkapcsolót bárki visszakapcsolhasson. Berendezéseink megvásárlásakor gazdasági szempontokat is figyelembe véve inkább több kis teljesítményűt, mint egy nagyobb teljesítményüt használjunk, hogy üzemzavar esetén a szükséges teljesítmény csak egy része essen ki. Computer vezérelt istállókban a riasztás első köre magában a computerben van elhelyezve. A computer szenzoraival érzékelt anomáliák hatására riasztási jelet küld ki, mely fény vagy hangjelzést, illetve telefonos riasztást generál. Nagy kockázata, ha a computer meghibásodik vagy nem kap áramot és nem tudja a riasztást kiadni. Ezt kivédendő a computerre olyan relét kötünk, ami meghibásodás vagy áramszünet esetén elejt, rövidre zárva a riasztási áramkört.

   

  Még nagyobb biztonságot nyújt...

  ...ha a computer mellé önálló riasztó berendezést helyezünk el, amely computertől független szenzorokkal és hálózattól független tápellátással bír. A fejlettebb riasztók nemcsak riasztani képesek, hanem saját relékimenetükkel az alapvezérléstől függetlenül képes egyes fogyasztó/fogyasztócsoportok be- illetve kikapcsolására.

   

  Fontos, hogy a berendezés akkumulátor gondozóval legyen ellátva. A rendszer hiányossága, hogy a riasztás egy gombnyomással vagy egy kulcs (melyet legtöbbször a riasztóban hagynak) elfordításával inaktiválható és amennyiben nem történik meg a visszakapcsolása akkor riasztás nélkül maradunk. A mai legkorszerűbb riasztó berendezések mindamellett, hogy már a kor szellemének megfelelően érintő képernyővel állíthatók a riasztás nyugtázása ujjlenyomat leolvasóval történik. Ez lehetővé teszi, hogy a riasztást csak arra felhatalmazott személy nyugtázhassa és mivel a gép az ujjlenyomát, mint egyedi azonosítót felismeri, rögzíti (ezáltal visszakereshetővé teszi), a nyugtázót arra kényszeríti, hogy a riasztásra megfelelően és felelősségteljesen reagáljon.

   

  További előnye az ilyen rendszernek...

  ...hogy a riasztást naplózza. Ezáltal visszakereshető bármilyen látens anomália pl.: hirtelen megnövekedő vízfogyasztás. Alap esetben minden istállót önálló riasztóval látunk el. Amennyiben több istálló van vagy nagyobb méretű a telep célszerű egy központi irodában vagy szociális épületben egy központii riasztót elhelyezni. A régebbi rendszereknél a központba befutó riasztások nem specifikus riasztások voltak, míg az új digitális technika lehetővé teszi, hogy specifikus riasztásokat kapjunk. Ez a gyakorlatban annyit tesz, hogy a központi riasztóegységben nem csak azt látjuk, hogy egy istállóban riasztás van, hanem azt is hogy túl magas egy istállóban a hőfok vagy co2 tartalom, amennyiben rendelkezünk az istállóban a megfelelő szenzorokkal. A korszerű egységek megfelelő hőérzékelők segítségével a rapid hőmérséklet emlkedést felismerve alkalmasak tűzjelzésre is. A legújabb fejlesztések arra irányulnak, hogy riasztónkra ráköthessük etető és itatórendszerünket vagy akár a kapcsolószekrényen manuálisban felejtett kapcsolóra is figyelmeztessen. Már az analóg rendszerknél is lehetőség van arra, hogy a riasztást egy gsm modulon kertesztül egy vagy több telefonra küldjük tovább sms vagy hívás formájában.

   

  Az új digitális rendszerek pedig képesek arra, hogy a riasztást emailben küldjék ki avagy egy kompatibilis mobil applikációra. Megfelelő interentes kapcsolat esetén a riasztás akár ezen mobil applikációkon keresztül is nyugtázható, természetesen a nyugtázást végző személy rögzítése mellett. Korszerű eszközeinkre akár egyéb funkciók, mint pl. a telepi kapu nyitásának zárásának rögzítése / jelzése is telepíthető. Amennyiben nagy felületű légbeejtőink avagy kürtős rendszerünk van az istállóban a szellőző rendszer leállása esetén nagy segítség lehet, hogy a rendszerbe kötött vésznyitó üzemzavar esetén valamennyi légbeejtőt és kürtőt kinyitva természetes szellőzést ezáltal túlélést biztosít az állománynak, illetve lehetőséget ad az időben történő beavatkozásra. Itt is ügyelni kell arra, hogy a vésznyitó az alaprendszerünktől és hálozati forrástól függetlenül tudjon működni. Ennek feltétele, hogy a vésznyitókkal kompatibilis mozgató motorokat használjunk. Vésznyitóink nyithatnak fokozatosan hőmérséklet függvényében vagy azonnal pl. áramszünet esetén. Hőmérsékletre történő fokozatos nyitást előnevelő terekben alkalmazzuk, ahol az állomány érzékeny a hirtelen hőmérséklet csökkenésre, míg az azonnali nyitást termelő istállókban javasoljuk.

   

  Alapvető kellék legyen minden telepen...

  ...egy aggregátor, de az aggregátor is műszaki eszköz, így azt is rendszeresen karbantartani és ellenőrizni kell. Jó lehetőség az ellenőrzésre, ha egy kis áramfelvételű és folyamatosan működő fogyasztót az aggregátorról látunk el, így amennyiben ez a fogyasztó nem kapcsol be, akkor azonnal tudjuk, hogy az aggregátorral gond lehet. Az ún. istállótábla alkalmazásával szenzoraink / backup termosztátjaink az istállóban megfelelő helyen és biztonságosan elhelyezhetők, kizárva a lehetőségét, hogy az alomba esve vagy az állatok által elérhető helyen megrongálódjon. Célszerű istállóinkat vész eseti piktogrammokkal ellátni, információt biztosítva dolgozóinknak a helyes reagálásra.

   

  Triviális dolog és nem kerül sokba, ha istállón belül is elhelyezünk vészvillogót, mert nagyobb telepen vagy nagy szélben a szirénát nem mindig lehet meghallani, így az istállóban tevékenykedő dolgozó nem észleli a problémát. Az istállón kívül elhelyezett vészvillogó pedig biztosítja, hogy riasztás esetén az udvaron állva is azonnal tudjuk, hogy hova kell sietnünk.

   

  A legegyszerűbb és legolcsóbb védekezés, mint általában a megelőzés mindig, műszaki eszközeink rendszeres ellenőrzése és folyamatos karbantartása.

   

  Munkatársainknak, a telepi gondozóknak nem csak azt kell tudniuk, hogy normál üzemben mi hogyan működik, fel kell készítenünk őket a havária esetekre is. Volt már rá példa, hogy a telepi telefon lemerült kártyája okozta egy állomány pusztulását, ilyen banális problémákkal ne adjunk esélyt balszerencsénknek. Ha nem mindegy, hogy ki a felelős, ujjlenyomat olvasóval ellátott riasztó egységet is beszerelhetünk.

   

  Összefoglalva a megelőzés mindig olcsóbb, a riasztó rendszerbe fektetett pénz sokszorosan megtérül az első kivédett káresetnél. Sokszor a termelékenységi eredményeinket is pozitívan tudja befolyásolni.

   

  Kiss Barnabás és Popolics János

Győr

HAT-AGRO Csoport
9027 Győr, Tibormajori út 1.
Tel:
+36 96 525 023
E-mail:
info@hatagro.hu

Budapest

HAT-AGRO Csoport
1036 Budapest, Lajos u. 80. fsz. 27.
Tel:
+36 1 426 7947
E-mail:
info@hatagro.hu